Lihat C0vid di Selangor Yg G4gal Diurus Secara Berkesan, Sekali Najib Cakap Pasal D0sa

Bekas perdana menteri Najib Razak mengingatkan kerajaan bahawa berd0sa membiarkan rakyat yang s4kit berada dalam k3susahan sehingga terpaksa menunggu sepuluh jam bagi mendapatkan perhatian.

Najib meluahkan rasa bimbang berhubung pengurusan k3s cov1d-19 di Selangor yang gagal diurus secara berk3san.

“Tapi tetap berlaku. Malah bertambah teruk. Mereka ini beribu-ribu warga Malaysia, tahu? Mereka sedang s4kit, tahu?

“Berd0sa ‘korang’ biarkan orang yang sudah s4kit untuk beratur sepuluh jam sehingga ke jalan raya sebelum mendapat perhatian.

“Kerajaan PH (Pakatan Harapan) Selangor, suruhlah kerajaan pusat untuk sediakan lebih banyak lokasi pusat penilaian cov1d-19 (CAC) di pelbagai daerah untuk ringankan beban.

“Jika kita boleh buat banyak mega PPV (pusat penerimaan vaksin), takde sebab kita tak boleh buat lebih banyak CAC yang lebih kecil tapi tersebar supaya mereka tidak perlu berkumpul dan berse.sak di satu lokasi mega,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya, hari ini.

Terdahulu, Malaysiakini melaporkan pasukan perubatan kecemasan Sabah dikerahkan ke CAC di Stadium Melawati, Shah Alam dan Dewan Sri Andalas di Klang untuk merawat keadaan pes4kit cov1d-19 yang teruk sementara menunggu kemasukan mereka ke h0sp1tal.

Ini berlaku setelah keadaan beberapa pes4kit di CAC Stadium Melawati bertambah buruk ketika sedang menunggu dimasukkan ke h0sp1tal.

Pasukan Respons dan Bantuan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (Imaret) yang menyediakan sukarelawan di kedua-dua CAC berkenaan berkata, mereka hanya boleh memberikan bantuan oksigen untuk pes4kit terbabit.

Ketua penyelaras Imaret, Dr Ahmad Munawwar Helmi Salim berkata, seramai 20 hingga 40 pes4kit tersekat di Stadium CAC Melawati minggu lalu, sesetengahnya sehingga larut malam.

“CAC dikendalikan oleh doktor dan pegawai perubatan dari klinik k3sihatan. Kita perlu memulakan pasukan kecemasan di CAC,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi

Dalam pada itu, Najib berkata isu k3sesakan di CAC pernah diutarakannya sebelum ini dengan memberi cadangan penyelesaian.

“Isu k3sesakan ini saya pernah utarakan dua bulan dahulu. Siap beri cadangan cara penyelesaian.

“Kenapa ini masih boleh berlaku malah bertambah parah. Kenapa kamu tiada belas kasihan pada mereka?

“Ibu dengan anak, warga emas. Semua sedang s4kit. Ada yang tenat. Semua terpaksa beratur bersama ribuan lagi pes4kit cov1d,” katanya lagi.

Peningkatan k3s di Selangor menyebabkan Pusat Penilaian cov1d-19 di Stadium Malawati terus dikunjungi orang ramai dalam mendapatkan penilaian k3sihatan.

CAC Stadium Malawati tersebut mula beroperasi pada 8 Februari lalu bagi menggantikan CAC Dewan Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) di SS15 dengan mampu menampung sehingga 1,500 pes4kit.

Berdasarkan tinjauan Kosmo! mendapati orang ramai didapati telah menunggu di bawah khemah ketibaan sejak pukul 6 pagi walaupun CAC itu dibuka pukul 9 pagi.

Hasil tinjauan juga mendapati pelbagai keadaan pes4kit tiba di CAC termasuklah bayi, kanak-kanak dan warga emas, pekerja kilang malah ada yang kelihatan uz.ur ketika sedang beratur menunggu giliran sebelum masuk ke dalam ruang penilaian.

Seorang ‘pengunjung’ CAC mahu dikenali Azman memberitahu, dia hadir ke CAC itu pukul 12.30 tengah hari tadi dalam mengetahui status k3sihatannya.

“Ramai suka datang sini sebab CAC besar walaupun terpaksa beratur panjang,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari sebelum ini dipetik berkata, beliau akan berbincang dengan Pengarah Jabatan k3sihatan Negeri Selangor, Datuk Dr. Sha’ari Ngadiman dalam menambah baik kemudahan CAC tersebut.

“Kalau CAC, ramai hanya ingat Stadium Malawati walaupun di setiap daerah ada CAC sendiri.

“Prosesnya sama itu memberikan dan memotong gelang (pink) dan penilaian lain termasuk keperluan butiran. Kalau pergi CAC lain silap-silap jangka masanya lebih pendek,” jelasnya.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : http://trendingsangat.pw/