22 Tahun Berlalu! Ini Kr0n0logi Pembvnvhan Kej4m Along Spoon Yang Generasi Sekarang Mungkin Tak Tahu

Siapa masih ingat dengan kisah pembvnvhan kej4m yang melibatkan penyanyi Along Spoon sekitar tahun 90-an? Popular dengan lagu “Rindu Serindu Rindunya”, tak dinafikan ini antara lagu yang paling hit ketika itu.

Along atau nama sebenarnya Sabi’ul Malik Shafie iaitu vokalis utama kumpulan Spoon dilaporkan hil4ng selama 10 hari. Pelbagai spekulasi timbul tetapi kehil4ngannya mula terjawab apabila pihak p0lis menjumpai m4y4tnya dalam sekarung guni.

Pergi Ke Kawasan Sunyi Dan Hil4ng 

5 Disember 1999, Along (m4ngs4) telah menaiki sebuah teksi bersama seorang anggota p0lis Lans Koperal Mohamed Ya’cob (sus.pek) menuju ke sebuah kawasan sunyi di lereng bukit di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu, Negeri Sembilan.

Foto – Harian Metro

Sepanjang perjalanan ke kawasan tersebut, berlaku perbal4han di antara mereka sehinggakan sus.pek menggunakan keker.asan fizikal dengan menge.tuk kepala Along m4ngs4. Melihatkan kejadian itu, pemandu teksi meminta sus.pek untuk tidak menced.erakan m4ngs4.

Suspek mengarahkan pemandu teksi untuk menghentikan kereta dengan alasan mahu membu4ng air kecil. Pada masa yang sama, sus.pek mengheret m4ngs4 keluar dan meminta pemandu teksi untuk pergi men1ngg4lkan mereka berdua di situ.

Foto – Cambridge News

Pemandu tersebut men1ngg4lkan mereka berdua di tepi jalan dan meneruskan perjalanan. Tetapi pemandu teksi berpatah kembali ke lokasi tersebut kerana berasa tidak sedap hati dan hanya melihat sus.pek sahaja yang berada di tepi jalan.

m4y4t Diisi Dalam Sekarung Guni

Sus.pek kemudiannya menaiki semula teksi dan meminta pemandu untuk menghantarnya pulang. Ketika pemandu teksi itu bertanyakan tentang m4ngs4, sus.pek bertindak untuk diam diri.

Foto – Chinomatography

Setelah 10 hari m4ngs4 menghil4ngkan diri, ada saksi yang membuat laporan mengatakan sus.pek merupakan orang terakhir bersamanya. Sus.pek kemudiannya ditan.gkap tetapi m4ngs4 belum ditemui lokasinya.

Sejak kejadian itu, keluarga m4ngs4 sering menerima panggilan telefon di mana mereka diminta menyediakan wang tebusan RM500K untuk melepaskan m4ngs4. p0lis kemudiannya mengesahkan ianya bukan kejadian cul.ik, sebaliknya m4ngs4 sudah dibv.nuh. Ketika itu, pasukan penyi4sat mula menyoal si4sat dan sus.pek memberitahu kisah sebenarnya.

Foto – Kelab Greenboc

“m4y4t dia, saya isikan dalam guni telah saya campakkan tepi jalan dan saya setuju untuk tunjukkan tempat itu”, ujar sus.pek.

p0lis terus bergerak ke lokasi kejadian dan menjumpai m4y4t m4ngs4 yang sudah rep.ut. m4ngs4 diikat seperti posisi j4n1n dalam rahim dalam guni tersebut. Pihak fore.nsik mendapati kem4tian m4ngs4 disebabkan oleh jer.utan pada leher.

Cemb.uru Punca Motif Pembv.nuhan

Berdasarkan pembv.nuhan ini, sus.pek membv.nuh m4ngs4 disebabkan oleh cemb.uru yang menjadi punca motif pembv.nuhan. Ketika berada dalam teksi, sus.pek bertanyakan pada m4ngs4 tentang hubungan sulit dengan isterinya.

Foto – Facebook / Kelab Greenboc

Ini kerana su.spek pernah melihat m4ngs4 bersama isterinya dalam sebuah kereta. Walaupun dinafikan oleh m4ngs4, sus.pek menjadi ber4ng dan mula bertindak agr.esif sehingga terjadinya pembv.nuhan kej4m ini.

Kronologi Pembv.nuhan Along Spoon 

 

  • 25 Disember 1999 – Along Spoon berusia 19 tahun dilaporan hil4ng.
  • 6 Januari 2000 – Selepas 10 hari hil4ng, pihak p0lis menemui m4y4t m4ngs4 dalam sekarung guni di lereng bukit di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu, Negeri Sembilan.
  • 7 Januari 2000 – Seorang anggota p0lis, Lans Koperal Mohamed Ya’cob dit4han kerana disy4ki terlibat dalam pembv.nuhan Along Spoon.
  • 19 Januari 2000 – Sus.pek dihadapkan ke m4hk4mah Majistret Seremban atas tudvh4n membv.nuh m4ngs4.
  • 10 April 2002 – m4hk4mah Tinggi Seremban menjatuhi hukvman m4ti selepas mendapati sus.pek bers4lah sepenuhnya dalam kejadian pembv.nuhan ini.
  • 29 September 2009 – Sus.pek membuat rayuan di m4hk4mah Tinggi Kuala Lumpur terhadap sabitan hukvman m4ti terhadapnya.
  • 2 November 2010 – m4hk4mah Persekutuan mengekalkan keputusan hukvman m4ti ke atas sus.pek yang diputuskan oleh m4hk4mah Seremban pada 10 April 2002.
Foto – Facebook

Kes pembv.nuhan Along Spoon telah memakan masa selama 10 tahun untuk selesai. Sekadar info tambahan, keluarga m4ngs4 mengalami keru.gian kira-kira RM300K gara-gara panggilan pal.su mengenai wang teb.usan pencu.likan Along Spoon.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Murai my

 

Be the first to comment on "22 Tahun Berlalu! Ini Kr0n0logi Pembvnvhan Kej4m Along Spoon Yang Generasi Sekarang Mungkin Tak Tahu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*