Varian Delta antara faktor k3s Cov1d-19 meningkat, mampu j4ngk1ti 800 orang dalam masa singkat – Dr Noor Hisham

penul4ran varian Delta yang paling bahaya dan mudah mere.bak merupakan salah satu faktor peningkatan k3s c0v1d-19, kata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan berkata, unjuran j4ngk1tan disebabkan varian tersebut adalah tinggi dan boleh mer3bak dengan pantas.

“Salah satu faktor peningkatan k3s disebabkan oleh varian. Kita dimaklumkan varian Delta sekarang ini menjadi varian yang dominan.

“Varian Delta ini mer3bak dengan cepat sekali… bererti kalau 100 orang dij4ngk1ti, ia boleh menj4ngk1ti 800 orang dalam tempoh yang singkat,” katanya pada sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), petang Selasa.

Dilaporkan, varian Delta berasal dari India.

Dr Noor Hisham berkata, j4ngk1tan c0v1d-19 pada masa ini boleh menular melalui bawaan udara atau ‘airborne’.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan supaya orang ramai mengamalkan pemakaian pelitup muka berganda dan mengelakkan berada di tempat-tempat ses4k.

“Pada masa singkat, ia boleh menj4ngk1ti. Jadi kita kena ambil tindakan untuk mengelakkan daripada dij4ngk1ti iaitu pemakaian pelitup muka berganda dan face shield, dan mengelakkan tempat-tempat ses4k.

“Ini kerana kalau ada seorang yang positif, maka ia akan mer3bak,” katanya.

Menurut Dr Noor Hisham, faktor kes harian c0v1d-19 meningkat turut disebabkan oleh peningkatan saringan di lapangan.

Beliau menambah, peningkatan k3s c0v1d-19 di Selangor, Kuala Lumpur Lumpur dan Negeri Sembilan sejak kebelakangan ini merupakan hasil daripada saringan bersasar.

Pada Selasa, Malaysia merekodkan k3s harian tertinggi sejak negara dilanda pand3mik tahun lalu, dengan 11,079 k3s baharu.

Dr Noor Hisham berkata, daripada jumlah itu, Selangor melaporkan k3s harian tertinggi iaitu sebanyak 5,263 k3s, diikuti Kuala Lumpur (1,521), Negeri Sembilan (1,033)

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Mstar

 

Be the first to comment on "Varian Delta antara faktor k3s Cov1d-19 meningkat, mampu j4ngk1ti 800 orang dalam masa singkat – Dr Noor Hisham"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*