Ifa Raziah tetap nak Pfizer! Sanggup keluar duit poket sendiri beli vaksin – “Doktor PPV sahkan saya tidak sesuai ambil Sinovac”

SAYA sanggup beli!

Demikian penegasan selebriti Ifa Raziah berhubung isu dia memilih hanya untuk disu.ntik vaksin keluaran Pfizer-BioNTech.

Menurut Ifa atau nama sebenarnya Saripah Raziah Mustapha, 46, dia yang berdepan masalah kesihatan mempunyai alergi atau alahan pada ubat tertentu terpaksa menolak vaksin jenis Sinovac yang ditawarkan kepadanya.

“Saya tak kisah sama ada cepat atau lambat asalkan dapat vaksin yang diinginkan.

“Lagi pun tak salah jika saya memilih vaksin kerana masih ada niat nak divaksinasi.

“Kalau diberi pilihan untuk beli sekalipun, saya sanggup beli,” katanya kepada mStar pada Selasa.

ifa6
Perkongsian Ifa Raziah di Instastory miliknya.

Ifa berdepan kec4man selepas bertindak membatalkan temujanji sunt.ikan vaksin Sinovac di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), Sabtu lalu.

Bagaimanapun menjawab mengenai tudvh4n sengaja berlagak ‘diva’ dengan memilih vaksin, Ifa berkata dia terlebih dahulu mendapatkan konsultasi daripada pegawai perubatan yang bertugas di PPV berkenaan.

“Semasa ke PPV berkenaan pun saya bawa senarai ubat dan checklist yang menyenaraikan jenis-jenis ubat yang tidak boleh dimasukkan ke tubuh saya.

“Selepas bercerita dengan doktor yang bertugas, dia sahkan saya tidak sesuai untuk mengambil vaksin berkenaan (Sinovac).

Doktor juga mengeluarkan satu surat pembatalan vaksinasi pada hari tersebut serta perlu ditukar kepada vaksin yang lain

IFA RAZIAH

PELAKON

“Doktor juga mengeluarkan satu surat pembatalan vaksinasi pada hari tersebut serta perlu ditukar kepada vaksin yang lain dan menurut kefahaman saya ianya adalah vaksin Pfizer,” katanya lagi.

Tambah Ifa dia pernah berdepan pengalaman ng.eri apabila berlaku kesilapan dalam pengambilan ubat.

“Pernah terjadi suatu ketika dulu ketika mendapatkan rawatan, doktor tersalah masukkan ubat sehingga seluruh tubuh badan memben.gkak macam orang kena tum.buk di bahagian muka dan block saluran pernafasan,” katanya.

Bercerita tentang vaksin Pfizer yang diinginkannya itu, Ifa berkata dia juga sudah mendapatkan pandangan pegawai perubatan.

ifaaa2
Ifa Raziah dikec4m teruk oleh netizen kerana memilih vaksin.

“Saya memang yakin hanya vaksin jenis Pfizer saja yang sesuai dengan saya. Saya juga dah buat research tentang setiap vaksin yang ada di negara kita.

“Saya ada rujuk dengan doktor untuk bertanyakan pendapat. Malah saya juga tahu vaksin jenis lain pun bagus dan tidak mengandungi bahan yang memba.hayakan tubuh badan dan juga diiktirafkan halal,” katanya.

Dalam pada itu Ifa berkata suami iaitu Mohd Yani Abdul Rahman dan anak perempuannya sudah menerima vaksin jenis Sinovac baru-baru ini.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Mstar

 

Be the first to comment on "Ifa Raziah tetap nak Pfizer! Sanggup keluar duit poket sendiri beli vaksin – “Doktor PPV sahkan saya tidak sesuai ambil Sinovac”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*