‘Kami mohon maaf, jangan terus ‘hukvm’ keluarga kami’

KUALA TERENGGANU – Bagi bekas pes4kit c0v1d-19, seperti Mohd Adli Mohamad dan anggota keluarganya, kec4man, persepsi negatif melamp4u dan disi.sihkan segelintir masyarakat adalah ‘lebih s4kit dan deri.ta’ berbanding pert4rungan melawan c0v1d-19.

Mohd Adli, 36, mengakui beliau dan keluarganya kini seolah-olah ‘dihukvm’ seluruh penduduk kampung, selepas seorang daripada ahli keluarganya, dikenal pasti sebagai k3s indeks dalam kluster Matang, iaitu kluster terbesar c0v1d-19 di daerah Hulu Terengganu, ketika ini.

Keluarganya menjadi sasaran kem4rah4n orang ramai kerana dikatakan menjadi punca j4ngk1tan 127 individu lain yang dikesan positif c0v1d-19 dan terus merebak ke tiga kampung berdekatan sehingga mencetuskan rantaian j4ngk1tan kluster baharu yang lain.

“Kami sekeluarga memohon ampun dan maaf kepada masyarakat di Hulu Terengganu khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri Telemong kerana kesukaran yang dihadapi mereka ketika ini, sentiasa hidup dalam kebimbangan disebabkan penul4ran c0v1d-19 yang begitu meluas dan pantas.

“Namun, apa yang terjadi bukan disengajakan, jauh sekali untuk meny4kiti dan menj4ngk1ti sesiapa. Harapan kami agar masyarakat tidak berterusan ‘menghukvm’ keluarga kami kerana ia sangat mengg4nggu emosi,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Rabu.

Mengimbau detik bermulanya ins1den berkenaan, Adli berkata, kepulangan abang iparnya ke Kampung Matang ketika Ramadan lepas, adalah kerana ingin memastikan isteri yang baru bersalin dapat menjalani tempoh berpantang dengan sempurna.

“Beliau mendapat kebenaran p0lis untuk melakukan perjalanan rentas negeri, malah telah melakukan ujian calitan dan disahkan negatif c0v1d-19, namun entah bagaimana beliau akhirnya positif peny4kit itu tidak lama kemudian.

“Sekelip mata, seorang demi seorang daripada 48 ahli keluarga kami (termasuk keluarga abang ipar) disahkan positif dan terus menerima rawatan di h0sp1tal serta menjalani tempoh ku4r4nt1n di lokasi yang ditetapkan kerajaan. Mungkin ada kesilapan kami yang cu4i dalam pergaulan menyebabkan ramai ahli keluarga dij4ngk1ti c0v1d-19,” katanya.

Namun, apa yang membuat Mohd Adli terki.lan ialah setelah semua ahli keluarganya pulih, penerimaan masyarakat terhadap keluarganya masih din.gin, sehinggakan beliau pernah terfikir untuk membawa keluarganya berpindah ke tempat lain.

“Sangat menyed1hkan apabila seorang daripada ahli keluarga kami yang ingin membeli barangan keperluan di kedai, namun tiada yang mahu berurusan kerana bimbang dij4ngk1ti sedangkan beliau sudah pulih sepenuhnya daripada peny4kit itu.

“Akhirnya, beliau terpaksa meminta kebenaran pihak berkuasa untuk membeli segala barangan keperluan di tempat lain yang agak jauh dari kediaman sendiri kerana tidak mahu mence.tuskan suasana tidak harmoni di kampung,” katanya.

Mohd Adli bagaimanapun tidak menyalahkan penduduk kampung terhadap layanan din.gin mereka kerana akur ia berpunca daripada salah faham berkaitan c0v1d-19.

“Walaupun telah diberi penerangan bahawa kami tidak lagi menj4ngk1ti sesiapa selepas selesai menerima rawatan di h0sp1tal, segelintir penduduk kampung masih tidak dapat menerimanya dengan hati terbuka.

“Namun, kami tetap tabah dengan ujian ini dan berharap semuanya akan kembali normal,” katanya yang mahu semua rakyat Malaysia terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) agar tidak melalui pengalaman pa.hit seperti dialami keluarganya. – Bernama

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Sinar Harian

 

Be the first to comment on "‘Kami mohon maaf, jangan terus ‘hukvm’ keluarga kami’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*