[VIDEO] Janna Nick mohon maaf isu ‘Lisa Blackpig’, netizen ugvt bunvh bakal diheret ke m4hk4mah

PELAKON Janna Nick akhirnya mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang memulakan provoksi dengan berkongsi semula video lama mengaitkan dirinya dengan kem4tian anggota kumpulan SHINee, Jonghyun yang men1ngg4l dunia pada 2017.

Selain itu, Janna atau nama sebenarnya Nurul Jannah Muner juga tampil memohon maaf kepada semua pihak yang tergores hati dengan kapsyen ‘Lisa Blackpig’ yang dimuat naik di akaun Instagram rasmi produksi miliknya baru-baru ini.

“Saya telah meneruskan tindakan undang-undang terhadap individu yang telah memulakan provokasi dan f1tn4h dengan memuat naik semula video lama tersebut.

“Manakala isu mengenai ‘Lisa Blackpig’, saya sebagai pengarah dan penerbit telefilem Dalen mengambil tanggungjawab untuk memohon maaf kepada semua yang terasa hati dan tergvris hati akan kapsyen tersebut,” katanya kepada mStar.

Janna dikec4m gara-gara didakwa persendakan nama ahli kumpulan Blackpink, Lisa.

Pelakon drama siri Marry Me Senorita itu memberi penjelasan berkenaan menerusi sidang media khas yang diadakan secara langsung menerusi laman Facebook dan saluran YouTube miliknya pada Khamis.

Sebelum ini, Janna yang juga pengacara program Melodi, dikritik gara-gara mempersendakan bintang Kpop, Lisa daripada kumpulan Blackpink apabila salah satu watak telefilem pertama arahannya, Delen dikatakan menggunakan nama Lisa Blackpig. ‘P1g’ bermakna b4bi dalam Bahasa Inggeris. Karya itu disiarkan di Astro Citra pada 13 Februari lalu.

Gara-gara hal itu, Janna kemudian mengambil langkah dengan menutup akaun rasmi produksi dan menyahaktif sementara Instagram peribadi miliknya selepas menjadi sasaran netizen sehingga namanya trending di Twitter. Tanda pagar #JannaNickGoingToJailParty diwujudkan.

Selain itu, Janna turut dikec4m apabila video lama yang mengaitkan dia dengan kem4tian anggota kumpulan SHINee, Jonghyun yang men1ngg4l dunia pada 2018 kembali diperkatakan apabila ia dikongsikan semula peminat Kpop.

 

K3s ini masih dalam si4satan SKMM terutamanya dalam mendapatkan identiti pemilik akaun yang menggunakan nama samaran.

BEN SYAZMIN

PEGUAM

Dalam pada itu, peguam mewakili Janna iaitu Ben Syazmin menjelaskan kapsyen gelaran ‘Lisa Blackpig’ itu diberikan bagi membezakan tahap pencapaian watak dalam telefilem berkenaan yang tidak layak untuk disamakan dengan Lisa Blackpink.

“Janna menerima kec4man apabila akaun IG milik produksinya telah memuat naik gambar pelakon yang membawa watak Lisa dengan kapsyen ‘Lisa Blackpig’. Kapsyen tersebut merujuk kepada watak Lisa iaitu antagonis.

“Lisa adalah watak seorang perempuan yang menjengkelkan tetapi berasakan dirinya menjadi pujaan ramai. Oleh itu, kapsyen gelaran tersebut diberikan bagi membezakan tahap pencapaian dan penerimaan, (individu itu) tidak layak untuk disamakan dengan Lisa Blackpink.

“Ia sama sekali tidak memburvkkan nama Blackpink tetapi sebagai satu penghargaan kerana watak Lisa itu dilihat sebagai seorang tidak layak untuk disama tarafkan dengan Lisa Blackpink. Malah telefilem itu lebih menghargai Blackpink dan budaya Korea,” ujarnya.

Janna bersama peguamnya, Ben Syazmin (kiri).

Sementara itu, Ben turut memberitahu k3s tersebut kini dalam si4satan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berikutan anak guamnya menerima ugutan bunvuh daripada pengguna media sosial.

Pihak mereka juga dalam proses untuk memfailkan tuntutan pampasan terhadap pengguna yang sudah dikenal pasti menyebarkan f1tn4h sehingga memberi impak negatif kepada reputasi dan perniagaan Janna.

“Janna menerima kec4man daripada pengguna media sosial termasuk ugutan bunvh, jen4yah, f1tn4h dan tudvh4n palsu. Beberapa laporan p0lis sudah dilakukan. K3s ini masih dalam siasatan SKMM terutamanya dalam mendapatkan identiti pemilik akaun yang menggunakan nama samaran.

“Pihak kami juga dalam proses untuk memfailkan tuntutan di m4hk4mah di bawah akta f1tn4h terhadap pengguna media sosial yang dikenal pasti kerana menyebarkan f1tn4h yang mengakibatkan kerosakan reputasi serta perniagaan anak guam kami bagi menuntut bayaran pampasan terhadap kerugian anak guam kami alami,” katanya.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Mstar

 

Be the first to comment on "[VIDEO] Janna Nick mohon maaf isu ‘Lisa Blackpig’, netizen ugvt bunvh bakal diheret ke m4hk4mah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*