Ismail Sabri Akhirnya Tampil Beritahu Apa Maksud Tiada Lagi 10KM Radius Selepas Ramai Netizen Penlng

KUALA LUMPUR – L.arangan pergerakan rentas negeri dan daerah kekal meskipun berlaku pertukaran status Per.intah Kawalan Pergerakan (PKP) di beberapa negeri bermula Jumaat (19 Februari) ini.

Menteri Kanan (Kluster k3selamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, walaupun sebahagian besar negeri dikenakan PKP Bers.yarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) namun pergerakan hanya dibenarkan di dalam daerah dan tidak boleh merentas antara daerah atau ke negeri lain.

Beliau berkata, berdasarkan lap.oran Kementerian k3s.ihatan (KKM) pergerakan rentas negeri telah menyumbang kepada peningkatan k3ss selepas kel.onggaran diberikan pada akhir tahun lepas, justeru l.arangan itu kekal.

“Jika dulu kluster disebabkan rentas negeri hanya 11 hingga 12 kluster, namun selepas kita beri kelon.ggaran pada Disember lepas, ramai rentas negeri dan menyebabkan berlaku peningkatan k3ss C0vid 19.

“Misalnya, di Kelantan selepas rentas negeri dibenarkan, banyak k3ss C0vid 19 dan hampir 65 peratus daerah bertukar menjadi zon merah dan status negeri bertukar PKP. Maka kita tidak benarkan rentas negeri lagi,” katanya dalam sidang media perkembangan PKP di Wisma Pertahanan di sini pada Selasa.

Mulai Jumaat ini, pelaksanaan PKP dilanjutkan hingga 4 Mac di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang manakala negeri-negeri lain dikenakan PKPB dan Perlis pula dikenakan PKPP.

Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan membenarkan pergerakan melebihi 10 kilometer radius di seluruh negara berkuat kuasa serta-merta.

Katanya, tidak relevan untuk mengeh.adkan pergerakan kerana banyak akt.iviti ek.onomi dan sosial diberikan kebenaran untuk beroperasi di seluruh negara.

Sementara itu, mengenai operasi pematuhan pr.osedur operasi standard (SOP), Ismail Sabri berkata sebanyak 596 individu telah dit.ahan atas k3s.alahan i.ngkar SOP semalam membabitkan 532 individu dik.ompaun serta 64 lagi dir.eman.

Antara k3s.alahan i.ngkar SOP adalah tiada pen.jarakan fi.zikal (155 k3ss), rentas negeri atau daerah tanpa kebenaran (134) dan tidak memakai pelitup muka (121).

Selain itu, Op Benteng berjaya meng.usir 11 orang pendatang tanpa izin yang cuba memasuki sempadan negara dan menahan seorang pendatang tanpa izin serta dua penyel.udup.

Ismail Sabri Jelaskan Maksud 10KM Radius

Sidang Khas bersetuju bahawa s.yarat pergerakan dalam radius 10 kilometer DIB.ATALKAN berk.uatkuasa, 16 Februari 2021.

Ini bermaksud pergerakan dalam daerah yang sama adalah dibenarkan. Walaubagaimanapun, pergerakan rentas daerah dan rentas negeri di seluruh negara masih TIDAK DIBENARKAN, kecuali rentas daerah bagi negeri Perlis adalah DIBENARKAN.

Kredit : Bernama/FBIsmailSabri

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : apaceritatv.com.m

 

Be the first to comment on "Ismail Sabri Akhirnya Tampil Beritahu Apa Maksud Tiada Lagi 10KM Radius Selepas Ramai Netizen Penlng"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*