Penyanyi h1na nabi dihvkvm g@ntvng sampai m@t1

Kano, Nigeria – Sebuah mahkamah Islam di utara Nigeria semalam menjatuhkan hukvm4n m4ti ke atas seorang penyanyi lelaki kerana mempersend4kan Nabi Muhammad SAW, kata beberapa pegawai kehakiman.

Mahkamah Tinggi Syariah di bandar Kono mengarahkan penyanyi itu, Yahaya Aminu Sharif yang berusia 22 tahun dihukvm g4ntung sampai m4ti kerana mengh1na Rasulullah dalam salah satu lagunya, kata jurucakap kementerian kehakiman di wilayah berkenaan, Baba-Jibo Ibrahim kepada AFP.

Sebelum ini mahkamah tersebut di negara majoriti umat Islam itu pernah menjatuhkan hukvman m4ti ke atas pesalah yang melakukan z1na, pembvnuh4n dan h0mos3ksu4l tetapi ia tidak pernah melakukannya sehingga sekarang.

“Pihak mahkamah menjatuhkan hukvman m4ti seperti termaktub dalam undang-undang Islam berdasarkan bukti-bukti yang tidak disangkal lagi,” kata Ibrahim.

Sharif ditudvh memperseend4kan Nabi Muhammad SAW dalam satu lagunya yang kemudian dikongsi bersama dalam media sosial pada Mac lalu sehingga mencetvskan rusvh4n di bandar.

Para pervsuh memb4k4r rumah keluarga penyanyi tersebut yang beragama Islam dan menguasai jalanan selain menuntut supaya dia did4kwa menyebabkannya dit4ngkap.

Mahkamah yang sama juga menghukvm seorang budak laki-laki, Umar Farouk penj4ra sehingga 10 tahun dengan melakukan kerja-kerja keras kerana memperseend4kan Allah, kata Ibrahim.

Dia didapati bers4lah kerana menggunakan ayat-ayat yang k0tor terhadap ALLAH semasa berg4duh dengan seorang rakan.

“Pihak mahkamah menganggap budak itu di bawah umur dan menghukvmnya 10 tahun penjara,” kata Ibrahim.

Kedua-dua pes4lah mempunyai masa selama sebulan untuk membuat rayuan. – AFP

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Sinar

 

Be the first to comment on "Penyanyi h1na nabi dihvkvm g@ntvng sampai m@t1"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*