Kluster Pangsapuri Cheras: Mungkin sebab kunjungan sempena Aidilfitri

e-SSM Portal

PUTRAJAYA –  penul4ran j4ngk1tan w4b4k koronav1rus (c0v1d-19) di Pangsapuri Cheras berkemungkinan besar berkaitan dengan aktiviti kunjung mengunjung sebelum dan semasa Hari Raya Aidilfitri.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bagaimanapun berkata, siasatan lanjut masih dilakukan.

“Seperti yang Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) maklumkan sebelum ini, terdapat satu kluster baharu di sebuah pangsapuri di Cheras, Kuala Lumpur.

“Kes pertama kluster ini telah dikenal pasti daripada saringan pelajar pusat tahfiz yang telah dijalankan dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan KKM.

“Bagaimanapun, melalui siasatan tiada pelajar, guru atau kakitangan dari pusat tahfiz tersebut yang mempunyai sejarah menghadiri perhimpunan di Seri Petaling,” katanya pada sidang akhbar situasi semasa j4ngk1tan c0v1d-19 di kementeriannya di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, susulan itu siasatan dan saringan kontak rapat bagi keenam-enam kes tersebut telah dijalankan.

Katanya, setakat ini, seramai 120 orang dikenal pasti dan disaring, enam didapati positif, 76 negatif dan 38 masih menunggu jawapan.

“Mereka telah dikesan melalui tindakan pengesanan kes secara aktif. Kes-kes positif kluster ini merupakan ahli keluarga dan rakan kepada kes pertama yang dikesan,” katanya.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Sinar Harian

 

Be the first to comment on "Kluster Pangsapuri Cheras: Mungkin sebab kunjungan sempena Aidilfitri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*