Pusat penular4n wab4k Covid-19, Wuhan kini har4mkan penduduknya makan daging haiwan li4r

PIHAK berkuasa di Wuhan, China menghar4mkan penduduk bandar itu memakan daging haiwan li4r susulan pandemik c0v1d-19.

Bandar tersebut adalah pusat penul4ran c0v1d-19 yang telah membunvh lebih daripada 320,000 orang di seluruh dunia.

Ramai pakar menyifatkan penul4ran w4b4k m4ut itu berpunca dari pasar basah di bandar tersebut.

Pihak berkuasa mengumumkan mereka kini melarang aktiviti pemburu4n semua binatang li4r dan mengatakan bandar dengan penghuni seramai 11 juta orang itu akan dijadikan ‘tempat perlindungan hidupan li4r’.

Selain itu, pihak berkuasa juga mengetatkan undang-undang dengan melarang pembiakan haiwan dan petani yang memelihara haiwan tersebut akan ditawarkan pembelian.

Para saintis sebelum ini mengatakan c0v1d-19 muncul secara semula jadi pada kelawar dan kemudian ia disebarkan menerusi haiwan lain kepada manusia bermula di pasar hidupan liar dan makanan laut di Wuhan.

Jumlah kes c0v1d-19 di China berjumlah 82,965 dengan angka kem4tian sebanyak 4,634 kes.

Awal bulan ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan ‘fokus penyelidikan’ adalah berkisar penul4ran daripada haiwan. – Mirror.co.uk

Koronavirus: China har4m jual daging hidupan li4r

BEIJING – Kerajaan China telah menghar4mkan penjualan daging hidupan li4r dalam usaha mengekang wab4k koronavirus daripada tersebar.

Kementerian Pertanian dan Hal Ehwal Luar Bandar China dalam satu kenyataan berkata, hasil pemeriksaan pihak berkuasa kesihatan, dipercayai virus tersebut mula muncul melalui binatang eksotik yang dijual di pasar makanan laut, bandar Wuhan.

Berdasarkan laporan sumber melalui Xinhua, virus baharu itu kini mula tersebar yang telah mer4gut 80 nyawa di China dan 2,500 kes telah dilaporkan di seluruh dunia.

“Sebarang bentuk perdagangan hidupan liar akan dilarang sepenuhnya pada semua platform termasuk di pasar, tempat makan dan juga platform e-dagang.

“Sekatan penjualan itu berkuat kuasa semalam dan akan berterusan sehingga berakhirnya virus tersebut daripada menjangkiti manusia,” katanya.

Dalam pada itu, kerajaan mengarahkan semua tapak yang menjual haiwan liar untuk dikuarantin di samping melarang pengangkutan penjual agar peniaga berdegil tidak dapat menjual haiwan liar demi keuntungan diri sendiri.

“Mana-mana premis peniagaan yang melanggar larang4n itu akan ditutup dan jika serius, kita akan serahkan kepada pihak polis kerana ia satu perbuatan jenay4h

“Kerajaan tempatan harus meningkatkan pengawasan untuk mencegah pelanggar4n larangan itu dan orang awam harus menyedari risiko kesihatan memakan haiwan liar,” katanya.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : mStar

Be the first to comment on "Pusat penular4n wab4k Covid-19, Wuhan kini har4mkan penduduknya makan daging haiwan li4r"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*