‘Ini Je Saya Mampu Bayar’ – 6 Anak Sekolah, Ibu Terpaksa Tebalkan Muka Minta Tangguh Bayar Yuran

Sesi persekolahan telah bermula untuk tahun 2020 ini dan ramai kanak-kanak teruja apabila tiba hari pertama persekolahan. Namun disebalik gelak tawa dan senyuman yang diukir oleh si anak ke sekolah, siapa sangka ada segelintir ibu bapa dan penjaga yang diselubungi masalah untuk membayar yuran pendaftaran.

Menerusi Twitter Musytaq yang merupakan seorang guru sekolah rendah, berkongsi kisah sedih yang berlaku semasa hari pendaftaran sekolah. Menurutnya, ada seorang ibu yang tidak dapat melunaskan sepenuhnya yuran pendaftaran anak disebabkan masalah kewangan.

Menurut si ibu, 6 orang anaknya yang lain turut bersekolah dan memerlukan duit untuk mendaftar. Oleh hal yang sedemikian, dia tidak mampu untuk melunaskan segala yuran secara serentak ekoran suaminya seorang yang bekerja. Duit gaji si suami hanya cukup untuk perbelanjaan sebulan.

Walau bagaimanapun, si ibu masih berjanji bahawa dia akan cuba untuk melangsaikan yuran tertunggak anaknya itu pada bulan hadapan. Situasi sedih itu berlaku di hadapan kaunter pendaftaran murid tahun 4. Tambah Musyetaq, dia memahami keadaan yang dilalui ibu tersebut dan sebak ketika mendengar luahan hati ibu pelajarnya itu.

Selain itu, ada juga yang hadir sebagai penjaga kepada murid berkenaan ekoran murid tersebut telah kematian ibu bapa. Penjaganya merupakan atuk yang usianya semakin uzur masih mencari rezeki untuk membesarkan cucunya. Walaupun angka yuran hanya RM20 sebulan, jumlah itu agak besar bagi sesetengah individu yang mengalami kesempitan hidup.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber: Musyetaq via OHBULAN

 

Be the first to comment on "‘Ini Je Saya Mampu Bayar’ – 6 Anak Sekolah, Ibu Terpaksa Tebalkan Muka Minta Tangguh Bayar Yuran"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*