Tak Salah Ada Keinginan Mahu Berubah Jadi Cantik, Peminat Minta Shuhada Labuhkan Tudung Bawah D4da

Keh0rmatan wanita di dalam Islam amat tinggi keduduk4nnya. Dahulu sebelum kedatangan Islam, wanita menjadi warga kelas kedua di setiap tamadun dunia dan dianggap sebagai objek pemvas n4fsu semata-mata.

Menurut sumber sejarah, tamadun Yunani menganggap wanita sebagai alat untuk bersuka-suka dan berf0ya-f0ya. Tamadun Rom pula memberikan hak atas seorang ayah atau suami menjual anak perempuan atau isterinya. Manakala orang-orang Arab sanggup membvnuh anak perempuan hidup-hidup dek kerana terb3ban dengan pandangan serta perlakuan masyarakat terhadap wanita pada ketika itu.

Namun, cahaya Islam terbit menerangi kegelapan itu dengan risalah yang dibawa oleh Nabi Muhammad SWT. Kemuliaan dan hak wanita diangkat tanpa mengira keduduk4n mereka dalam masyarakat sama ada golongan kaya mahupun m1sk1n, bangsawan mahupun tidak. Malah, setiap wanita dianggap berharga hanya kerana mereka diciptakan sebagai wanita.

Bagai mutiara yang mahal harganya, Islam menempatkan perempuan sebagai makhluk yang mulia yang harus dijaga. Oleh itu, sejuk benar mata memandang kaum wanita yang bukan sekadar mengenakan hijab namun turut melabuhkan tudungnya bagi menutup d4da.

Sungguhpun, ada diantara wanita pada masa kini yang melalui pelbagai ujian melawan hawa n4fsu untuk sampai ke suatu peringkat dalam menutup avrat dengan sempurna.

Misalnya daripada sekadar berselendang menutup kepala tapi helaian rambut masih kelihatan hinggalah menutup sepenuhnya. Apa yang lebih baik adalah dengan melabuhkan dan mel0nggarkan pakaian itulah kata kuncinya.

Baru-baru ini, isteri pelakon Hafidz Roshdi, Nurul Shuhada Mat Shukri meraih perhatian ramai di media sosial sejak kr1sis rumah tangga pasangan itu h4ngat diperkatakan. Ada netizen yang tampil menegur cara pemakaian Shuhada yang kini tampil semakin bergaya namun diingatkan untuk melabuhkan tudungnya bagi menutup d4da.

Menerusi sebuah hantaran video yang dimuat naik Shuhada, perubahan fizikalnya yang semakin kurus selepas k0nflik rumah tangga menjadi bualan wargamaya.

Rata-rata netizen menegaskan Shuhada merupakan wanita yang mempunyai kecantikan tersendiri namun mereka turut menasihati ibu anak dua itu agar terus kekal dengan penampilan sopan.

Kata orang tuah ayam nampak di kaki tetapi tuah manusia siapa yang tahu. Itu perumpamaan yang tepat dapat diberikan kepada wanita bernama Nurul Shuhada Mat Shukri ini, selepas episod gel4p dalam kehidupannya mendapat perhatian umum, kehidupan Shuhada semakin berubah.

Terdahulu gambar Shuhada semasa melakukan sesi fotografi tul4r kerana dikatakan berubah terus wajah Shuhada selepas disolek. Malah ada yang berpendapat wanita ini sekarang lebih terserlah kecantikannya yang sebenar.

Sebelum ini Shuhada ini didakwa terlalu low profile dan banyak memer4p di rumah kerana berk0rban untuk menjaga anak-anak dan suami.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Murai.my