Dulu Mereka Dipuji dan Disanjung, Kini Mereka DlK3Jl Dan Dipaksa Letak Jawatan

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin menjalani kuarantin kendiri di kediamannya.

Ini selepas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri disahkan positif cov1d-19.

Muhyiddin berkata, beliau sebelum ini mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis k3selamatan Negara (MKN) yang turut dihadiri Zulkifli pada 3 Oktober lalu.

Menurutnya, untuk makluman, Zulkifli disahkan positif jangk1t4n cov1d-19 hari ini dan sedang menerima raw4tan di sebuah h0sp1tal diSeremban.

“Kementerian k3sihatan Malaysia (KKM) sudah menjalankan ujian saringan pengesanan cov1d-19 ke atas semua ahli dan urusetia mesyuarat itu.

“Berdasarkan penilaian risiko yang dilakukan oleh KKM, mereka yang dikenal pasti kontak rapat semasa mesyuarat ini.

Harus diberikan surat perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) selama 14 hari dari tarikh 3 Oktober lalu dan dipakaikan gelang pengawasan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, ahli mesyuarat yang bukan kontak rapat pula dinasihatkan menjalani kuarantin kendiri (self-quarantine) selama 14 hari.

Bermula 3 Oktober lalu hingga 16 Oktober dan memantau status k3sihatan kendiri (self-health monitoring) di rumah setiap hari menggunakan home assessment tool (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

“Bagaimanapun ia tidak akan mengganggu urusan kerajaan dan saya akan terus bekerja dari rumah.

Dan menggunakan sidang video bagi mesyuarat yang perlu saya pengerusikan.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, saya juga melakukan ujian saringan pengesanan cov1d-19 (ujian calitan) setiap dua minggu sejak bulan April lalu.

Dan k3semua ujian pengesanan ini telah disahkan negatif,” katanya.

Selain itu, katanya, beliau sudah melakukan tiga ujian pengesanan cov1d-19 dalam tempoh tiga minggu lalu iaitu pada 22, 26 dan 29 September dan didapati Negatif.

Ini adalah kali kedua Perdana Menteri diarahkan menjalani kuarantin selama 14 hari di kediamannya.

Sebelum ini beliau dikuarantin selepas seorang pegawai yang hadir pada mesyuarat pascakabinet di Pejabat Perdana Menteri Mei lalu.

432 k3s baharu cov1d-19, tertinggi pernah direkodkan

Penularan cov1d-19 dalam negara terus menunjukkan angka tinggi dengan merekodkan 432 k3s hari ini.

Jumlah paling tinggi direkodkan di negara ini menjadikan jumlah kumulatif k3seluruhan penularan w4b4k itu sebanyak 12,813 k3s dengan kebolehjangk1t4n meningkat kepada 2,336 k3s.

Ketua Pengarah k3sihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada k3s baharu dilaporkan itu

Hanya tiga k3s import membabitkan dua warganegara dan seorang bukan warganegara

Manakala selebihnya adalah penularan tempatan.

Beliau berkata, daripada 432 k3s penularan di dalam negara, 409 k3s dik3san dalam kalangan warganegara dan 20 k3s bukan warganegara.

Katanya, ada 57 k3s yang pulih hari ini, menjadikan jumlah kumulatif k3s pulih sepenuhnya daripada cov1d-19 sebanyak 10,340 k3s.

“Sehingga kini, 32 pes4kit positif cov1d-19 dirawat di Unit raw4tan Rapi (ICU) dengan lapan daripadanya memerlukan bantuan pernafasan,” katanya dalam kenyataan di Facebooknya, hari ini.

Dalam pada itu, tiada kem4tian berkaitan jangk1t4n cov1d-19 dilaporkan kepada Pusat k3siapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC).

Setakat 12 tengah hari ini menjadikan jumlah kumulatif k3s kem4tian kekal 137 k3s.

Dulu Mereka Dipuji dan Disanjung, Kini Mereka Dikejì Dan Dipaksa Letak Jawatan

Dua lelaki ini dulunya dianggap sebagai hero dan puji atas kejayaan mereka mengawal dan mengekang penvlaran cov-19 di Malaysia.

Mereka ini tidak lekang dipuji setiap kali buat live di media sosial.

Hampir 95% wargamaya sentiasa memberikan kata-kata yang baik kepada mereka berdua.

Namun kini berbeza pula dramanya apabila kedua-dua lelaki ini sering kali dih1na.

Dan dikejì oleh segelintir warganet yang tidak berpuas hati selepas peningkatan semula k3s cov-19 di Malaysia.

Ada juga diantara mereka meminta agar dua orang ini meletakkan jawatan mereka kerana berasa mereka berdua sudah  “Gaagal” dalam memimpin negara bebas cov-19.

Namun seperti yang kami katakan bahawa hanya segelintir sahaja yang mengeecam Hero Negara ini.

Ini disebabkan peningkatan k3s yang bermula di Pilihanraya Negeri Sabah baru-baru ini yang telah membawa penvlaran mendadak di kebanakkan negeri.

Walaupun begitu masih ramai lagi yang bersama Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagi anda yang ingin lihat sikap sebahagian rakyat Malaysia yang mengeluarkan kata-kata tidak baik kepada dua hero negara ini bolehlah lihat di Live sidang media laporan harian cov-19 di Malaysia.

Pasti anda akan dapat lihat segelintir mereka meminta Dr Noor Hisham meletakkan jawatannya.

Dr Noor Hisham antara doktor terbaik di dunia tangani kr1s1s CoV-19

Namun tahukah anda Dr Noor Hisham diiktiraf di Dunia.

Ketua Pengarah k3sihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia oleh China Global TV Network (CGTN).

Ini berdasarkan kewibawaan beliau menangani krisis CoV-19.

Menurut laporan CGTN, Dr Noor Hisham adalah antara tiga doktor terulung peringkat global dalam perang menentang coronavirus.

Selain pakar penyaak1it berjngk1it Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah k3sihatan New Zealand, Ashley Bloomfield.

Ketiga-tiga mereka dipuji kerana sejak beberapa minggu lalu, mengenengahkan penampilan yang ‘tenang.

Jelas dan meyakinkan’ bagi menyalurkan maklumat serta fakta kepada orang ramai mengenai pendemik ini.

Menurut CGTN, mereka bukan menteri Kabinet, namun berjaya muncul sebagai ‘wajah’ negara masing-masing dalam meemerngi waabk CoV-19.

Malah ada yang menggelar mereka ‘pujaan hati, rock star dan hero negara’ di media.

“Di tengah pandemik global yang tidak pernah dialami sebelum ini, ketika kerajaan di serata dunia kadang kala lambat bertindak atau memperkenalkan langkah yang mengelirukan serta menghantar mesej bercelaru.

Dr Fauci, Dr Bloomfield dan Dr Hisham menjadi suara yang bermakna, menenangkan dan meyakinkan,” lapor CGTN.

Dr Noor Hisham, 57, memegang jawatan Ketua Pengarah k3sihatan sejak 2013, dan dianggap ‘wajah yang memberi keyakinan’ oleh rakyat Malaysia.

Ini kerana memberikan maklumat terkini mengenai CoV-19 di media sosial, berlandaskan rumusan berasaskan fakta dan statistik.

Beliau sentiasa mengemas kini maklumat kepada umum menerusi media sosial sehingga lewat malam, jauh melepasi waktu kerja rasmi.

CGTN berkata penampilan berprofil rendah dan bersahaja menjadi daya tarikan Dr Noor Hisham.

Manakala Bloomfield disifatkan sebagai kakitangan awam paling secocok bagi menyempurnakan tanggungjawab yang diamanahkan.

Dr Noor Hisham, yang berkelulusan ijazah Sarjana dalam Surgeri dan Sarjana Muda Perubatan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), menyertai sektor awam sebagai pegawai perubatan pada Ogos 1988.

Beliau kemudian memilih bidang kepakaran dalam surgeri endokrin dan menjalani latihan di pelbagai universiti termasuk di Adelaide dan Sydney, Australia selain menerbitkan artikel dalam jurnal antarabangsa dan tempatan serta menulis kandungan buku teks berhubung surgeri endokrin.

Dr Fauci, 79, pula dilaporkan bekerja hampir 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu sehingga orang ramai mula bimbang bila beliau tidak kelihatan ketika sidang media harian di Rumah Putih.

Bloomfield juga menerima pujian kerana ketelitian dan maklum balas yang jelas ketika bercakap kepada media, dengan ramai penduduk New Zealand mencalonkan beliau bagi anugerah ‘Tokoh Negara’.

Malah, peminat Dr Fauci dan Bloomfield turut memulakan laman sosial khusus di media sosial.

Dr Fauci diberi gelaran ‘coronavirus crush’ dan ‘national treasure’ oleh The Atlantic and The New York Times, dengan hampir 15,000 orang menandatangani petisyen a Change.org untuk dicalonkan sebagai People Magazine’s Sexiest Man Alive 2020.

Sementara itu, walaupun peminat Dr Noor Hisham tidak sampai ke tahap itu lagi, mereka mengambil inisiatif mengucapkan terima kasih dan memuji beliau dengan berkata Malaysia amat bernasib baik mendapat beliau. – AGENSI

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : LamanMaya