Covid-19: Misi Kedua Bawa Pulang 66 Rakyat Malaysia Dari Wuhan Tiba Di KLIA

Pesawat AirAsia dalam Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) yang digerakkan oleh kerajaan Malaysia itu, tiba pada jam 6.50 pagi. FOTO: Twitter @KKMPutrajaya.

PESAWAT khas misi kedua membawa pulang rakyat Malaysia, pasangan dan anak-anak mereka dari Wuhan, China, susulan w4bak Covid-19, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), awal pagi Rabu.

Pesawat AirAsia dalam Misi Bantuan Kemanusiaan dan Benc4na (HADR) yang digerakkan oleh kerajaan Malaysia itu, tiba pada jam 6.50 pagi.

Seramai 66 orang dibawa pulang melalui penerbangan khas itu yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe pada jam 1.45 pagi ini.

Pada Selasa, pesawat khas itu berlepas ke Wuhan di wilayah Hubei dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada jam 5.58 petang.

Penerbangan itu turut membawa 12 kru, sembilan wakil agensi kerajaan dari Malaysia serta dua pegawai dari Kedutaan Malaysia dari Beijing, menjadikan jumlah keseluruhan yang menaiki pesawat tersebut ialah 89 orang.

Mereka yang dibawa pulang itu akan melalui proses t4pisan kesihatan yang sama seperti misi HADR pertama iaitu menjalani t4pisan kesihatan di Unit Kecem4san Udara (ADU) di KLIA sebaik tiba di tanah air.

Mereka yang bergej4la akan dihantar ke h0sp1tal Tuanku Ja’afar di Seremban, manakala yang melepasi saringan terus ke Pusat Pem4ntauan di Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) di Nilai, bagi menjalani ku4rantin selama 14 hari.

Pada 4 Februari lalu, kerajaan Malaysia berjaya membawa pulang 107 rakyat Malaysia yang terk4ndas di wilayah Hubei, melalui misi pertama HADR.

Sementara itu, menurut kenyataan Kementerian Luar, bilangan awal penumpang yang dijangka kembali ke Malaysia adalah 75 orang tetapi sembilan daripada mereka tidak dapat menyertai penerbangam itu atas pelbagai faktor.

“Enam penumpang yang hadir di lapangan terbang (di Wuhan) tidak dapat menaiki pesawat itu kerana 1su kesihatan.

“Seorang penumpang menarik diri atas faktor kesihatan tanpa hadir ke lapangan terbang, seorang tidak dapat serta kerana komitmen kerja dan seorang lagi tidak dapat meningg4lkan Wuhan atas m4salah logistik,” menurut kenyataan itu. – BERNAMA

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

sumber: mStar

Be the first to comment on "Covid-19: Misi Kedua Bawa Pulang 66 Rakyat Malaysia Dari Wuhan Tiba Di KLIA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*