“Keluarga Tak Pern4h Melawat,” Guru K0ngsi Kis4h Pelajar Berpant4ng Bersama Bayi Baru Lahir Dalam ‘Tir4i Bes1’

Tanggungjawab seorang guru bukan sahaja untuk mencurahkan ilmu kepada anak muridnya, malahan guru juga diaman4hkan untuk membimbing serta membentuk pelajarnya supaya menjadi seseorang yang berguna di masa hadapan.

Tugas berat yang dipikul oleh setiap guru itulah yang membuatkan pekerjaan itu menjadi mulia. Bagi seorang guru yang bernama Jefri Ali ini pula, pengalamannya dalam menjadi guru banyak memberi pengajaran untuknya.

Katanya, diberikan peluang dapat bertugas di sekolah itu banyak mengajarnya tentang erti hidup. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Pelajar Wanita Sekolah Dalam Penj4ra Mengandung dan Melahirkan Anak

Pengalaman sebagai guru di Sekolah Dalam Penjara (Sekolah Integriti) banyak memberikan saya pengalaman berharga dalam lebih mengenal Erti Hidup.

Walau apapun kesalahan jen4yah yang mereka lakukan di luar, apabila masuk penj4ra & ditempatkan di sekolah, itu menjadi tanggungjawab kami untuk mendidik mereka bukan sahaja dari aspek akademik tetapi emosi, r0hani & sosial agar mereka ins4f & sedar atas kesalahan lamp4u.

Menerima pelajar wanita mengandung dan terlibat dalam kesalah4n dad4h

Bulan Disember 2019 menerima pelajar wanita atas kesalah4n DAD4H yang sarat mengandung. Perasaan kasihan tu memang ada ekoran memikirkan nasib si anak dalam kandungan.

Pada Januari 2020, pelajar tersebut selamat melahirkan anak perempuan yang sangat comel. Terima kasih kakitangan Pegawai Penjara & h0sp1tal yang sememangnya memberikan layanan yang sepatutnya & terbaik bagi saya.

Selamat melahirkan bayi yang comel

Pelajar tersebut selamat melahirkan bayi pada hari jumaat penghulu segala hari. Hati siapa yang tidak seb4k melihat anak comel yang tidak berd0sa terpaksa tinggal dalam Tir4i Bes1 bersama ibu yang dalam pantang.

Sungguh tidak sama nasib bayi comel itu dengan bayi-bayi lain di luar sana. Semoga Allah merahmati bayi & si ibu muda.

Meminta cadang nama yang cantik

Yang lebih menyentuh jiwa saya sebagai manusia biasa, ibu muda tersebut meminta saya mencadangkan nama yang cantik kepada anaknya memandangkan “teman lelakinya” & keluarga tidak pernah melawat hatta sudah bersalin sekalipun.

Bagai Hilang Dari Radar, Entah ke Mana….selepas diazankan, saya mencadangkan nama ZAHA** ADR**** kepada bayi berkenaan. Sempat saya dukung & kucvp pipinya lalu berdoa dalam hati semoga kamu menjadi anak yang boleh mendatangakan kebaikan kepada masyarakat kelak. H1banya saya rasa masa tu.

Jauhi n4j1s dad4h & kehidupan sos1al yang melampau

Kepada anak-anak muda di luar sana, sudah-sudahlah menjeb4kkan diri dalam n4j1s dad4h & kehidupan sos1al yang melampau sehingga membin4sakan diri & anak-anak. Carilah ilmu demi kebaikan yang kekal & membawa manfaat.

Diharapkan ibu bapa & guru memainkan peranan penting dalam mendidik, mengajar & mengatur anak-anak & pelajar sekolah dari bangku sekolah rendah lagi dalam 1su-1su s3ks beb4s, dad4h, jen4yah dan sebagainya.

Semoga keturunan kita kelak baik-baik sahaja.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber :Jefri Ali via Siakap Keli

Be the first to comment on "“Keluarga Tak Pern4h Melawat,” Guru K0ngsi Kis4h Pelajar Berpant4ng Bersama Bayi Baru Lahir Dalam ‘Tir4i Bes1’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*