Pemuda cuba dial nombor telefon arwah bapa, tak sangka ada respon

KEINGINAN yang membuak-buak untuk menghubungi nombor telefon arw4h bapa memberi kejutan yang tidak disangka-sangka terhadap seorang pemuda.

Lebih sayv apabila panggilan tersebut dijawab oleh seorang lelaki berusia, dengan gaya percakapannya saling tidak tumpah seperti arw4h bapanya.

“Assalamualaikum siapa di sana? Abah di sini,” kedengaran suara seorang lelaki yang menjawab panggilan.

“Waalaikumsalam abah. Maaf sal4h nombor,” ujar seorang pemuda mengenai perbualannya menerusi perkongsian di laman Twitter.

Perkongsian Khairul mengundang s3bak netizen.

Pemuda berkenaan, Khairul Nizamsyah Ardhuansyah memberitahu, perbualan tersebut dikongsikan sebagai reaksi kepada perkongsian yang tular di media sosial mengenai panggilan daripada seorang bapa.

Khairul yang berusia 21 tahun berkata, bapanya yang lebih mesra dengan panggilan abah itu men1inggal dunia pada 2013, pada usianya lewat 50-an akibat sak1it tua.

“Pengalaman saya ni sebenarnya dua tahun selepas abah meni1nggal. Saya sekadar cuba-cuba dial nombor abah nak tahu ia masih aktif atau tidak.

“Bila ada bunyi ringing, saya terkejut sebab tak sangka ada orang lain pakai nombor tu. Sejak abah meni1nggal, kami tak guna nombor telefon dia,” katanya kepada mStar.

Khairul (dua, kanan) bersama arw4h abah dan adik-beradiknya.

Apa yang lebih mengejutkan Khairul apabila cara percakapan ‘pakcik’ itu mengimbas semula tentang bapanya yang sering bergurau apabila menjawab panggilan.

“Cara pakcik tu jawab call sama macam abah saya, suka menyakat. Masa tu saya terdiam sekejap, tapi saya jawab sebab dengar suara pakcik tu tak sama dengan abah.

Abah tanya ‘nak tosei ke roti canai’ sebab selepas hantar pekerja ke kilang, abah akan singgah ke kedai mamak untuk beli sarapan. Itu yang abah buat setiap pagi sehingga sebelum sebulan terakh1ir abah meni1nggal dunia

“Saya terkejut juga sebab pakcik tu tiba-tiba gelarkan diri dia abah. Pakcik tu kata ‘pakcik ingatkan anak pakcik. Pakcik pun pelik kenapa suara lelaki sebab pakcik tak ada anak lelaki’.

“Saya terdiam dan terus mat1ikan panggilan. Dan selepas itu saya menangi1s sebab teringat kat arw4h abah, rindu sangat kat dia sebab kami memang rapat,” ujar anak ketiga daripada lima beradik itu.

Menurut Khairul, antara kenangan terindah bersama bapanya adalah mereka adik-beradik dikejutkan untuk bangun setiap pagi sebelum bapanya keluar bekerja.

“Abah bekerja sebagai pemandu bas kilang. Jadi, sebelum dia keluar awal pagi hantar pekerja-pekerja, dia akan kejutkan kami adik-beradik setiap pagi.

“Abah tanya ‘nak tosei ke roti canai’ sebab selepas hantar pekerja ke kilang, abah akan singgah ke kedai mamak untuk beli sarapan. Itu yang abah buat setiap pagi sehingga sebulan terakhir sebelum abah meningg4l dunia,” tambahnya.

Khairul berkongsi kenangan terindah bersama bapanya.

Walaupun suka bergurau dan berjenaka, bapanya juga seorang yang garang untuk mendisiplinkan anak-anaknya.

“Abah ada kayu macam rotan untuk kami adik-beradik, siap ditulis dengan pen marker ‘kalau saya nak4l, pvkul saya lagi’. Banyak kali juga saya kena sebab n4kal tak dengar kata abah.

“Walaupun abah gar4ng, tapi abah tak pernah tinggikan suara dengan kami adik-beradik. Tak pernah tengok abah dengan mak bergadvh,” katanya.

Khairul yang merupakan graduan Diploma Pengurusan Perniagaan di Mont Royale College di Kuala Lumpur itu berharap mereka yang lain bersyukur selagi masih mempunyai ibu bapa.

“Selagi boleh dengar, boleh jumpa, boleh cium, buatlah. Hargailah mereka. Banyak lagi di luar sana yang rindu call daripada seorang abah,” katanya.

p/s: Sebak admin baca perkongsian Khairul ini. Semoga aarwah abah khairul di tempatkna di kalangan orang-orang yang beriman

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber:mstar via Apple Hijau

 

Be the first to comment on "Pemuda cuba dial nombor telefon arwah bapa, tak sangka ada respon"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*