Ini Rupanya Tempat Dimana Raja Bersiong Menyorok Dahulu. Sampai Sekarang Barang Barang Raja Bersiong Masih Ada

KISAH Raja Bersiong memang popular terutama di Kedah kerana raja yang gemar menikmati dar4h manusia itu dikatakan pernah memerintah negeri tersebut yang berpusat di Lembah Bujang.

Diceritakan selera aneh Raja Bersiong bermula apabila secara tidak sengaja tukang masaknya terhiris jari sendiri sehingga dar4h menitis jatuh ke dalam masakkan untuk santapan baginda.

Berasa masakan yang bercampur dar4h manusia amat enak, bermulalah kekejaman raja itu apabila baginda menitahkan tahanannya sehingga ke rakyat jelata dibunuh untuk mendapatkan d4rah bagi memenuhi seleranya.

Akibatnya, rakyat bangkit memberontak menentang raja zalim itu sehingga dia melarikan diri.

Disebabkan kisah ini, banyak kawasan di negeri Kedah mendapat nama daripada kisah Raja Bersiong ini.

Tetapi, bukan hanya di Kedah, di Perak juga ada sebuah kampung yang dikatakan mempunyai kaitan dengan kisah Raja Bersiong ini.

Kampung Kota Raja Bersiong, terletak di dalam mukim Ijok di daerah Selama, Perak.

Macam mana pula kampung ini boleh dinamakan sedemikian? Pernahkan raja zalim itu memerintah di situ?

Salah seorang penduduk di situ bernama Wahab memberitahu, nama kampung itu memang ada kaitan dengan Raja Bersiong.

Laluan masuk ke gua yang sudah tertimbus.

Menurut kisah orang-orang terdahulu yang disampaikan turun temurun, nama kampung ini tercetus dari kisah pelarian Raja Bersiong apabila berlaku pemberontakan rakyat terhadap pemerintahannya.

“Orang dulu-dulu cerita, Raja Bersiong lari dari Siam melalui Gerik sehingga sampai ke Ijok untuk bersembunyi dan mencari perlindungan.

“Dikatakan apabila sampai di sini, dia dan pengikutnya yang masih setia berlindung dalam sebuah gua. Gua itu masih ada lagi sampai sekarang. Dari situ kampung ini mendapat namanya,” cerita Wahab.

Gua itu masih ada lagi di kampung ini yang terletak di kaki sebuah bukit.

Menurut cerita lama, gua itu dijadikan tempat berteduh Raja Bersiong buat sementara waktu sebelum dia melarikan diri ke tempat lain.

Berapa lama raja itu berlindung di dalam gua itu, tidak dapat dipastikan.

Orang-orang dahulu menceritakan, ada laluan untuk masuk ke dalam gua tersebut. Malah dikatakan masih ada tinggalan kerusi, meja dan pinggan mangkuk di dalam gua itu yang dikatakan digunakan ketika raja zalim itu berlindung di dalam gua berkenaan.

IMG_1651

Tetapi, sejauh mana kebenarannya tidak dapat dipastikan kerana laluan masuk ke dalam gua itu sudah lama tertimbus.

Yang tinggal hanyalah kisah orang-orang lama yang diceritakan turun temurun. Tetapi berdasarkan kisah Raja Bersiong yang berteduh di dalam gua inilah yang memberi nama kepada kampung ini.

Dikatakan dahulu, banyak orang tidak bertanggungjawab yang membuat amalan khurafat dan pemujaan di kaki bukit berdekatan gua ini.

Ada yang memuja untuk nombor ekor, ada yang tarik harta karun, ada juga yang buat upacara tertentu untuk tujuan tidak diketahui.

Ada orang tempatan, dan ramai juga orang luar yang datang buat amalan khurafat di situ.

Disebabkan itu, penduduk sekitar mengambil inisiatif cuba memantau kegiatan tersebut. Jika dilihat ada orang yang berkelakuan aneh dan cuba melakukan pemujaan di situ, mereka akan dihalau.

“Dulu ramai sangat buat benda-benda pelik di situ. Masalahnya, ia turut bagi kesan pada penduduk kampung. Dulu selalu berlaku, bila ada orang yang memuja dekat gua itu, tak lama kemudian mesti ada orang kampung yang histeria atau kena rasuk. Banyak kali jadi macam tu. Bila ada orang kampung kena, mesti ada orang memuja kat situ,” ujar Wahab.

Penduduk sepakat sama-sama berjaga supaya tak ada orang buat bukan-bukan di kaki bukit tu. Kawasan itu dibersihkan, tidak lagi dibiarkan alat-alat pemujaan bersepah.

Bagus juga pintu masuk ke gua itu sudah tertutup sejak sekian lama. Jika tidak, mungkin lebih banyak amalan khurafat akan berlaku di situ.

Dek kerana populariti kisah ini, filem Raja Bersiong turut diterbitkan pada 1968 lakonan Ahmad Mahmud dan Sarimah Ahmad arahan Jamil Sulong.

Sumber: MSTAR ONLINE

Be the first to comment on "Ini Rupanya Tempat Dimana Raja Bersiong Menyorok Dahulu. Sampai Sekarang Barang Barang Raja Bersiong Masih Ada"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*