Penduduk hendak ke kebun, jumpa selonggok emas di Bukit Rahmat

e-SSM Portal

PERNAH dengar kisah Bukit Rahmat? Bukit ini terletak betul-betul di belakang Sekolah Kebangsaan Bukit Rahmat di Gersik, Johor.

Tidak ada apa pun yang menarik tentang Bukit Rahmat ini. Ia bukan tergolong sebagai kawasan hutan lipur, jauh sekali sebagai tempat rekreasi untuk beriadah. Tetapi bagi orang lama yang menetap di kawasan ini, mereka tahu bukit itu banyak kisah misteri yang melingkarinya.

Mengikut cerita orang tua-tua, pada zaman dahulu apabila penduduk kampung mahu membuat kenduri kendara, di bukit itulah mereka akan meminjam pinggan mangkuk. Ada sebuah gua di bukit tersebut yang kini sudah tertutup tidak boleh lagi dimasuki.

Ada satu kisah pada tahun 1990-an dulu yang berlaku kepada seorang penduduk kampung. Ketika itu, dia baru pulang dari kerja dan memandu melalui kawasan Bukit Rahmat lebih kurang pukul 1 pagi.

Ketika itu, dia terlihat sekumpulan orang ramai berdiri di tepi jalan. Ada lelaki dan juga wanita.

Yang lelaki berkopiah putih, manakala wanita pula berkebaya lengkap dengan selendang.

Penduduk itu memperlahankan keretanya dan cuba memerhatikan kumpulan manusia itu. Pelik juga dia, mengapa pada waktu awal pagi begitu ada ramai orang di tepi jalan.

Dia perhatikan wajah-wajah kumpulan manusia itu, tiada seorang pun yang dikenalinya. Jika penduduk kampung, pasti ada yang dia kenal.

Di bahagian hadapan kumpulan manusia itu pula, ada beberapa orang lelaki sedang mengusung ker4nda jen4zah.

Belum sempat kehairanannya terjawab, penduduk itu melihat kumpulan manusia dengan yang membawa ker4nda itu memasuki kawasan Bukit Rahmat dah ghaib sekelip mata.

Keesokannya, penduduk itu bertanya kepada penduduk kampung jika ada sesiapa yang men1nggal pagi tadi dan dikebvm1kan, namun tidak ada sebarang berita kem4tian di kampung mereka.

Jika ada pun, mana mungkin pukul 1 pagi dibawa dan dikebvmikan? Lagipun tanah perkuburan bukannya di bukit tersebut. Persoalan itu terus menjadi misteri.

Pernah juga seorang tukang kebun sekolah melihat seorang rakannya berjalan menuju ke Bukit Rahmat pada waktu petang.

Puas dia memanggil, namun rakannya itu langsung tidak menyahut dan terus berjalan hingga hilang di sebalik bukit itu.

Esoknya apabila berjumpa rakannya itu, tukang kebun itu pun bertanya mengapa dia naik ke bukit itu?

Tapi jawab rakannya, petang semalam dia berada di rumah tidak ke mana-mana. Habis, siapa kelibat yang tukang kebun itu nampak?

Bukit Rahmat terletak di belakang Sekolah Kebangsaan Bukit Rahmat iaitu dalam bulatan merah. Gambar, carian Google Map.

Orang sekitar kawasan itu terutama orang-orang lama sudah maklum dengan misteri di Bukit Rahmat.

Menurut cerita lagi, di tengah Bukit Rahmat ada sebuah gua yang dikatakan ada ‘penjaga’ dan tempat itu ‘keras’.

Namun, di sebalik misteri dan keanehan itu, ada satu lagi kisah lain yang dimomokkan sejak dahulu. Kononnya, ada emas yang tersembunyi di Bukit Rahmat.

Menurut salah seorang penduduk iaitu Md Esa, sudah ramai orang luar yang datang cuba mencari emas di bukit tersebut.

Apabila didekati, dia terkejut melihat selonggok emas di situ. Tapi, penduduk itu tidak berani mengambilnya sebab tahu kisah bukit itu yang ‘keras’.

MISTERI BUKIT RAHMAT

“Saya ingat lagi masa saya sekolah rendah dulu, pernah ada orang Jepun yang bawa pasukannya dengan peralatan jentera ke bukit itu untuk menggali emas.

Saya juga turut saksikan sendiri sebab ramai orang kampung ketika itu yang datang mahu melihat usaha orang Jepun itu,” ujar Md Esa.

Berjayakah orang Jepun itu temui emas?

“Tak. Sebab semua mesin dan jentera yang dibawa Jepun tu tak berfungsi. Tak boleh dihidupkan. Mereka cuba baiki, tapi tak boleh hidup juga,” jawab Md Esa.

Yang peliknya, bila jentera dan mesin itu dibawa keluar dari bukit tersebut, elok pula boleh dihidupkan. Naik pening orang Jepun itu dibuatnya. Akhirnya dia pulang dengan tangan kosong.

Dipercayai inilah gua Bukit Rahmat dan terdapat emas di kawasan ini.

Pernah ada penduduk kampung semasa melalui kawasan itu untuk ke kebunnya, dia melihat pancaran cahaya kuning berkilauan.

Apabila didekati, dia terkejut melihat selonggok emas di situ. Tapi, penduduk itu tidak berani mengambilnya sebab tahu kisah bukit itu yang ‘keras’.

Dia hanya memandang saja emas itu sebelum berlalu pergi. Petang bila pulang dari kebun dan melintasi kawasan sama, dia lihat emas itu sudah tiada lagi di situ.

Pernah juga penduduk terserempak dengan gadis-gadis cantik berpakaian seperti orang zaman dahulu di sekitar kawasan bukit tersebut. Sebab itu ada yang mendakwa ada perkampungan bunian di situ.

Batu-batu di sekitar tepi gua itu juga kelihatan seperti batu karang yang tajam dan menggerutu. Hakikatnya, kawasan itu jauh dari pantai dan berada di tengah bukit.

Dahulu, gua di Bukit Rahmat ini masih boleh dimasuki. Tetapi kini tidak lagi. Ia sudah makin mengecil dan ditutupi hutan belukar.

Sekarang, laluan berdekatan bukit ini tidak begitu digunakan lagi setelah ada jalan baharu.

Pun begitu, kawasan Bukit Rahmat ini tetap menyimpan pelbagai sejarah dan kisah tersendiri buat penduduk di sini.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber: mstar

 

Be the first to comment on "Penduduk hendak ke kebun, jumpa selonggok emas di Bukit Rahmat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*