Ramai S4yu Tengok Lakonan Arw4h Benjy Ketika Zaman Kanak-Kanak

Hari ini industri hiburan tanah air menerima berita duka apabila pelakon berbakat besar, Benjy Ibrahim dilaporkan men1ngg4l dunia di h0sp1tal di Medan, Indonesia.

Pelakon dan pengarah, Ellie Suriaty amat bersedih di atas pemergian rakan baiknya itu namun reda Allah lebih menyayanginya. Bagaimanapun, Ellie sedih tidak dapat menghulurkan bantuan kepada arw4h Benjy sejak kebelakangan ini.

“arw4h Benjy beritahu saya keadaannya b4tuk hingga keluar d4rah. Jadi, saya mengirimkan sedikit bantuan kewangan setiap bulan, cuma saya tidak dapat membantu sejak kebelakangan ini. Ini kerana saya tidak mempunyai banyak ‘job’ sejak pan.demik cov1d-19 menular, tahun lalu.

“Saya sed1h, apatah lagi, memikirkannya arw4h akan disemadi di Medan, Indonesia sekiranya men1ngg4l dunia. Mendengar berita pemer.giannya membuatkan hati saya re.muk.

“arw4h menghubungi saya, minta ampun dan minta halalkan segala-galanya, minggu lalu. Saya tidak sangka itu petanda arw4h akan pergi,” katanya kepada BH Online.

Sudah menganggap Benjy sebagai adik, Ellie berkata dia sudah berjanji dengan arw4h akan menjemputnya di Medan untuk dibawa pulang ke Malaysia apabila dibebaskan kelak.

“arw4h seperti adik saya. Bagaimana saya menyayangi arw4h ibunya, begitu juga sayang saya pada arw4h. arw4h ibunya banyak membantu membentuk saya dalam menghidupkan karakter lakonan.

“Besar harapan saya melihat arw4h memulakan kehidupan baharu apabila dibebaskan. Saya juga mahu arw4h membuat kemunculan semula dalam industri lakonan, namun, hasrat saya tidak k3sampaian,” katanya.

Menurut Ellie lagi, dia sentiasa memberikan kata semangat kepada arw4h yang sudah menjalani hukuman penjara tiga tahun. Ujarnya, arw4h banyak habiskan masa dengan melakukan amal ibadah di penj4ra.

“Alhamdulillah, arw4h banyak berubah dan menghabiskan masa mendekatkan diri dengan Allah SWT. arw4h beritahu sudah khatam al-Quran, bersolat, berpuasa dan sebagainya,” katanya.

Allahyarham Benjy atau nama sebenarnya, Khaeryll Benjamin Ibrahim, 43, menghem.buskan nafas terakhir akibat ser4ngan asma di h0sp1tal Royal Prima, Medan, jam 11 pagi tadi.

arw4h Benjy sedang menjalani huk.uman selama 11 tahun, tiga bulan di Penj4ara Tanjung Gusta atas k3salahan memiliki d4d4h sejak 2017.

Rata-rata netizan melahirkan rasa sayu

Al fatihah…perjalanan yng cukup sed1h.semoga menjadi pengajaran pada kita yng masih hidup.

Semasa hayat beliau dia tersalah ke jalan kiri,Dan akhirnya terpenj4ra tetapi beliau bertaubat dan khatam quran kita belum tahu nasib kita pada pengakhiran kehidupan walau pun dia dipandang h1n4 tapi disisi allah swt dia tetap mulia,Semoga rohnya banjy ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman dan soleh al fatihah.

Al Fatihah… arw4h punya bakat lakonan sgt sgt besar tapi syg dis1a s1akan mcm tu.. Moga segala amal ibadah beliau diterima dan diampunkan segala d0sa d0sanya.. Amin Ya Allah

KISAH PERJALANAN TERAKHIR arw4h PELAKON BENJY YG RAMAI TIDAK TAHU SEMASA BERADA DI INDONESIA

Selepas diberitakan perlu meringkuk dalam penj4ra Indonesia selama 11 tahun serta denda kira-kira RM312,500, tidak banyak bersimpati diluahkan terhadap Benjy ketika berita itu dimuat naik di media sosial.

Sebahagian daripada mereka menganggap huku.man berkenaan layak buat pelakon terbabit, manakala yang lain berpendapat Benjy sepatutnya belajar daripada k3silapan lalu.

Apabila My_CrimeWatch memuat naik berita mengenai Benjy pelbagai komen balas dapat dilihat.

“Jangan balik ye, kami tak nak kau,” kata pengguna akaun @HafizHafizudin2.

Seorang lagi pengguna Twitter, @jektheraper, berkata dia tidak menyangka anak seniwati Azean Irdawaty itu masih tidak serik-serik dikaitkan aktiviti memiliki dan mengedar da.dah.

“Hari itu terang-terang kena serbu kondo jadi makmal buat dad.ah tapi lepas. Ingat insaf dah. Tapi hampeh. Mereputlah kat Indonesia itu,” katanya.

Ini bukan kali pertama Benjy dikaitkan dengan k3s dada.h kerana dia pernah ditahan sebanyak empat kali atas k3salahan sama di Malaysia.

Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim, 39 semalam dijatuhi huk.uman penj4ra 11 tahun penjara atas k3salahan cuba menyel.udup dad.ah jenis met.ha.mphet.amine melalui dubur ketika berkunjung ke Medan, Indonesia.

Benjy ditahan kerana memiliki 4.5 gram bahan nark.otik ketika sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu pada April lalu.

Terlepas dari hukuman m4ti

Selain meringkuk dalam penj4ra, dia turut dikenakan denda AS$74,000 (RM312,539) oleh Mahk.amah Daerah Medan.

Tempoh huk.uman terbabit bagaimanapun kurang berbanding 14 tahun dipohon pendakwaan. Malah Benjy juga terlepas daripada hukuman ma.ti.

“Kami mengumumkan defendan didapati bersalah kerana membelakangkan undang-undang memiliki dan mengawal nar.kotik,” kata hakim Wahyu Prasetyo Wibowo.

Bagaimanapun, ada juga segelintir pengguna media sosial yang berharap huk.uman penj4ra itu mampu memberi pengajaran buat Benjy.

“Bersyukur la Benjy sekalipun penjara 11 tahun. Daripada kena gan.tung. Bukan sekali dua ni. Semoga diberikan hidayah,” kata pengguna akaun @AnaaHoho

Indonesia terkenal kerana mengamalkan undang-undang ketat nark.otik dan individu yang ditangkap cuba menyeludup lebih daripada lima gram bahan terkawal boleh dikenakan hukuman ma.ti.

Melalui akaun Facebook Harian Metro pula pola yang sama juga dapat dilihat.

Khatijah Rahais misalnya menulis: Dulu masa ko tengah naik.. hebat lakonan semua disanjung. Sekarang sebab tawaran lakonan dah tak ada, pelakon kayu lagi orang minat daripada pelakon berbakat. Disebabkan des.akan hidup dipilih jalan yang salah. Mungkin dah biasa hidup senang. Harap lepas nie Benjy berubah.”

Shahrul Hafiz pula menulis: “Tak pe la bro, relax2 dulu, nasib lu cam tu, belajar la benda baik kat dalam. Semoga bebas nanti lu berubah. Akan datang silap2 lu jadi lebih baik. Tengok Ameng Spring boleh baca Quran dengan baik, Allah dah tentukan, wa doa lu baik2 aje.”

Innalillahiwainnailaihirojiun.

Al-Fatihah utk arw4h Benjy, arw4h ibunya, juga semua pelakon2 dlm cerita ini & juga kita semua yg telah kehil4ngan org2 yg kita sayangi. Al-Fatihah

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : http://trendingsangat.pw/

 

Be the first to comment on "Ramai S4yu Tengok Lakonan Arw4h Benjy Ketika Zaman Kanak-Kanak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*