Adik Perempuan Ded4h Wasiat Ter4khir Benjy Kepada Ahli Keluarga

Pelakon Benjy Ibrahim telah men1ngg4lkan wasiat kepada ahli keluarganya untuk dia dikebu.mikan di Medan, Indonesia sekiranya dijemput Ilahi di negara seberang itu.

Berkongsi cerita dengan Astro AWANI, adik Allahy.arham Benjy, Inessa Irdayanty berkata, abangnya yang mesra dipanggil Ben tidak mahu ahli keluarga atau mana-mana individu berdepan k3sulitan untuk membawa jena.zahnya pulang ke tanah air.

“Sejak dahulu lagi, sebelum cov1d-19 bermula lagi, Ben sudah lama pesan, kalau apa-apa jadi dekat kepada dia di sana, tak perlu bawa balik jen.azah ke Malaysia. Dia minta sedekahkan Al-Fatihah, biar keb.umi di sana.

Benjy men1ngg4l dunia di Medan

“Jadi dia (Benjy) memang wasia.tkan dekat kami sejak dari dahulu lagi,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.

Menjelaskan situasi selepas dimaklumkan berkenaan pemer.gian abangnya itu, Inessa berkata, mereka sekeluarga masih lagi berbincang sebelum membuat kata putus berkenaan proses pengurusan jen.azah Benjy.

“Selain wasiat yang ditinggalkan Allah.yarham, perkara kedua yang kami pertimbangkan adalah untuk menyegerakan urusan jena.zah secepat mungkin.

“Kami juga tidak mahu melewat-lewatkan proses penge.bumian kerana kita tidak mahu apa-apa komplikasi seperti kelewatan dan sebagainya sekiranya kami ingin bawa pulang jena.zah (ke Malaysia),” katanya.

Benjy yang juga anak kepada aktres Allah.yarham Azean Irdawaty menghem.buskan nafas ter4khir di sebuah h0sp1tal di Medan, Indonesia pada Ahad akibat penyakit as.ma.

Berita peme4rgian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi kepada Astro AWANI.

Rakaman Audio Adik Perempuan Benjy

Benjy banyak berk0rban

Terdahulu, kita dikejutkan sekali lagi dengan berita Benjy yang telah dijatuhi huku.man penj4ra selama 11 tahun oleh Mahkamah Daerah Medan, Indonesia selepas didapati bersalah memiliki 4.5 gram d4d4h jenis meth4phet4mine.

Benjy turut dikenakan denda berjumlah AS$74,000 (RM312,539) atas k3salahan itu.

Ekoran itu, adik perempuan Benjy, Elza Irdalynna telah menulis perasaannya secara terbuka di Twitter apabila abang k3sayangan telah dipenj4ra di luar negara.

Menurutnya, dia tetap menyayangi abangnya itu walaupun Benjy telah melakukan k3sal4han dan sebagai adik dia tidak menghu.kumnya kerana perbuatan itu.

Manakan tidak, Benjy tetap d4rah dagingnya. Bak kata pepatah air yang dicinc4ng tak akan putus.

“SAYA TIDAK MENGHUKUM BEN (PANGGILAN UNTUK BENJY) KERANA k3sALAHANNYA. SAYA SAYANGKANNYA SEBAGAI ABANG. SAYA MAAFKAN DIA SEBAGAI KELUARGA SAYA.

“DIA MASIH MEMPUNYAI MASA YANG PANJANG UNTUK MENEBUS k3sALAHANNYA DAN SEBAGAI ADIK SAYA AKAN TETAP BERADA DI SINI SEHINGGA KE AKHIRNYA,” TULIS ELZA.

Selain itu, Elza juga berkata Benjy banyak berkorban demi menjaganya dan adik mereka, Inessa ketika mereka masih kecil.

“DIA ADALAH ABANG YANG MENJAGA SAYA DAN ADIK KETIKA IBU BAPA KAMI KELUAR BEKERJA. SEJAK KECIL DIA SENTIASA MENJADI KETUA KELUARGA DAN BERKO.RBAN MASA BERSAMA RAKAN-RAKANNYA DEMI MENJAGA KAMI.

“BEN, UNTUK SEMUA KELEMAHAN DAN KEPUTUSAN YANG SALAH, TETAP ABANG SAYA. DIA MEMPERTAHANKAN APABILA SAYA MEMERLUKANNYA, DIA ADALAH PELINDUNG ADIK-ADIKNYA.

“SAYA RASA LEBIH BERANI APABILA TAHU DIA ADALAH ABANG SAYA. BEN, UNTUK k3sALAHANNYA, DIA TETAP AHLI KELUARGA SAYA.

“TIDAK KIRA BERAPA TAHUN, BUKAN 14 ATAU 11. IA TIDAK AKAN MEMISAHKAN IKATAN KAMI ADIK-BERADIK,” KATANYA LAGI.

Allahyarham Azean Irdawaty telah men1ngg4l dunia akibat bar4h dan men1ngg4lkan tiga orang anak iaitu Khaeryll Benjamin Ibrahim, Elza Irdalynna dan Inessa Irdayanty.

Dalam pada itu, menurut Zed Zaidi, beliau telah sedaya upaya untuk membantu, tapi Allah lebih sayangkan Benjy

“AL FATIHAH BENJY semoga kau tenang disana. Aku dah berusaha membantu kau sedaya upaya tapi allah lebih sayangkan kau semoga roh kau tergolong dalam orang orangnya beriman”

Benjy mula dikenali sebagai pelakon sejak zaman kanak-kanak lagi iaitu melalui filem Perempuan (1988). Dia sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak berusia 4 tahun . Dia pernah memenangi anugerah pelakon lelaki terbaik (telefilem) pada Anugerah Skrin TV3.

Pelakon Benjy Ibrahim yang juga anak kepada aktres Allahyarhamah Azean Irdawaty menghem.buskan nafas terakhir di sebuah h0sp1tal di Medan, Indonesia pada Ahad.

Berita pemer.gian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi.“Ben (panggilan buat Benjy) mening.gal di h0sp1tal Medan Indonesia akibat Asma hari ini,” itu mesej kiriman Khairil Anwar menerusi WhatsApp sebentar tadi.

Menurut Karl, beliau dimaklumkan anak sulungnya itu mening.gal dunia akibat pe.nyakit Asma.

Karl yang diuji dengan peny.akit s.trok ketika dihubungi berkata, urusan pengebvm1an Benjy akan dilakukan di Medan.

“Ada kawan Ben telefon saya maklumkan Ben menin.ggal dunia pukul 11 pagi ini,” jelas Karl dalam nada s.ebak ketika dihubungi.

Sumber : Astro Awani

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : http://trendingsangat.pw/

 

Be the first to comment on "Adik Perempuan Ded4h Wasiat Ter4khir Benjy Kepada Ahli Keluarga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*