B@k4r tafsir al-Quran kerana kec3wa kek3sih berub3h hati

Alor Setar: Motif seorang lelaki bukan Islam yang memb4kar senaskhah tafsir al-Quran di belakang tand4s awam berhampiran Tabung Haji di Pekan Kuala Nerang, malam tadi, dipercayai akibat kec3wa dan mar4h dengan kekasihnya yang berubah hati.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, pihaknya menerima laporan daripada seorang lelaki Melayu pada jam 12.25 tengah malam tadi selepas melihat video melalui WhatsApp mengenai seseorang memb4kar al-Quran di belakang t4ndas.

Beliau berkata, berikutan itu pengadu bersama dua rakan ke lokasi kejadian namun mendapati tiada sesiapa di situ dan hanya menemui cebisan al-Quran yang dib4kar.

“Mereka kemudian memaklumkan kejadian itu kepada polis dan satu kertas si4sat4n dibuka berhubung kejadian itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kamarul Zaman berkata, lokasi kejadian tidak mempunyai kamera rakaman litar tertutup (CCTV) dan kawasan itu terbuka.

Beliau berkata, kejadian berlaku di depan rumah kedai suspek.

“Susulan itu, polis mengambil s1sa cebisan tafsir al-Quran yang dib4kar di lokasi kejadian untuk membantu si4sat4n.

“Lelaki berusia 36 tahun itu kemudian dit4han di Pekan Kuala Nerang dan polis mer4mpas dua unit telefon bimbit, satu unit pemetik 4pi dan sepasang selipar yang dipercayai digunakan ketika kejadian,” katanya.

Kamarul Zaman berkata, si4sat4n mendapati motif suspek adalah disebabkan mar4h dan kec3wa dengan kekasihnya seorang wanita Islam yang berubah hati.

Beliau berkata, naskhah tafsir al-Quran yang dib4kar itu adalah hadiah pemberian wanita terbabit.

“Hasil soal si4sat, suspek mend4kwa dia tidak berbuat untuk menyentuh sensitiviti agama namun dia ditahan reman untuk membantu si4sat4n.

“Kes disi4sat mengikut Seksyen 435/295 Kanun Kes3ks4an yang membawa huku.man penj4ra 14 tahun dan denda bagi kesal4han Se3ksyen 435 Kanun Kes3ks4an manakala hukuman penj4ra dua tahun, denda dan kedua-duanya bagi kesal4han S3ksyen 295 Kanun Kes3ks4an,” katanya.

Menurutnya, kertas si4sat4n akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan pendakwaan.

Sehubungan itu polis menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dalam melakukan sebarang tindakan yang boleh memecah belahkan keamanan dan memud4ratkan ketenteraman awam.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : HM

Be the first to comment on "B@k4r tafsir al-Quran kerana kec3wa kek3sih berub3h hati"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*