‘Dahulu mandikan jen4zah orang, kini jen4zah beliau pula dimandikan’ – Staf Pejabat Mufti men1ngg4l dun1a ak1bat Cov1d-19

KUALA LUMPUR: “Dahulunya beliau mandikan jen4zah pes4kit c0v1d-19, semalam jen4zah beliau pula dimandikan oleh petugas.

“Besar jasa beliau kepada umat Islam di Labuan,” Itu antara bingkisan perkongsian Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Perkongsian itu berkaitan seorang kakitangan yang berkhidmat di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Labuan dikenali sebagai Datu Sadam yang men1ngg4l dunia akibat j4ngk1tan c0v1d-19, pada Ahad.

Datu merupakan individu yang terlibat sebagai Pasukan Pengurusan jen4zah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam (JAKIM) dan Jabatan Agama Islam Persekutuan (JAWI) bagi menguruskan jen4zah pes4kit c0v1d-19.

Zulkifli berkata, kem4tian Datu diketahuinya pada jam 12 tengah malam melalui aplikasi WhatsApp.

“Masih segar di ingatan saya ketika beliau mula melapor diri sekitar tiga hingga empat tahun lalu.

“Dek keunikan namanya dan tubuh yang sedikit gempal serta sifatnya yang ramah saya senang mengingati beliau,” kata Zulkifli.

Menceritakan kenangan bersama Datu, Zulkifli menyatakan setiap kali mengadakan lawatan kerja ke Labuan, Datu antara individu terawal akan menyambutnya di Lapangan Terbang Labuan.

“Selesai tugas di siang hari biasanya kami akan ke Anjung Ketam atau ke RPP Labuan untuk menikm4ti makanan laut, beliaulah biasanya berkhidmat membakar ikan, ketam, udang bersama sahabat lain.

“Beliau pergi dalam usia yang muda 30 tahun, namun saya berbangga dengannya kerana sebelum didapati positif c0v1d-19, beliau terlibat sebagai Pasukan Pengurusan jen4zah JAKIM dan JAWI bagi menguruskan jen4zah pes4kit c0v1d-19.

“Saya doakan semoga allahy4rh4m Datu Sadam Turan dikurniakan syahid dan ibu bapa serta keluarganya dikurniakan ketabahan dan kesabaran,” tambah Zulkifli.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : wowberita

 

Be the first to comment on "‘Dahulu mandikan jen4zah orang, kini jen4zah beliau pula dimandikan’ – Staf Pejabat Mufti men1ngg4l dun1a ak1bat Cov1d-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*