Angk4ra rentas negeri, ziarah Aidilfitri… 2 keluarga ctus klust3r Cov1d-19 terbesar di Hulu Terengganu, j4ngk1ti 3 kampung lain

PENINGKATAN kes c0v1d-19 di negara ini ternyata membimbangkan kita semua.

Saban hari, ribuan k3s dilaporkan sehingga kita kini berada dalam pelaksanaan ‘total lockdown’ sejak 1 hingga 14 Jun ini.

Terbaharu, 19 individu daripada dua keluarga yang positif c0v1d-19 akibat rentas negeri dan ziarah Aidilfitri menjadi punca j4ngk1tan di tiga buah kampung di Hulu Terengganu, Terengganu.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Nor Azimi Yunus berkata, p4ndemik itu kini telah mereb4k sehingga mencetuskan Kluster Kampung Matang yang disifatkan kluster terbesar di Hulu Terengganu setakat ini.

“Hasil si4sat4n menunjukkan berlakunya rentas negeri sebelum raya. Ada pula ziarah raya dan kunjung mengunjung melibatkan keluarga besar. Bayangkan 19 dikesan positif dari hanya daripada dua keluarga.

“Selepas Aidilfitri mereka masuk kerja dan tanpa disedari menj4ngk1ti rakan sekerja pula. Lebih risau sudah ada jemaah masjid dij4ngk1ti seterusnya menj4ngk1ti individu lain,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Nor Azimi berkata, Kluster Kampung Matang kini telah mereb4k ke tiga buah kampung iaitu Felcra Bukit Kepah, Kampung Tengkawang dan Kampung Pulau Kudat selain kluster itu juga masih aktif.

Menurutnya, setakat ini ser4mai 127 kes positif dikesan dari kluster ini yang telah mereb4k hingga ke generasi ke lima dengan 725 orang kontak rapat.

Beliau berkata, jumlah itu tidak termasuk saringan bersasar yang melibatkan beberapa buah kampung manakala sebanyak 975 sampel yang diambil masih menunggu keputusan.

“Kita akur, j4ngk1tan dalam keluarga agak sukar dibendung namun apabila melibatkan beberapa keluarga, jiran tetangga dan pejabat akhirnya merebak hingga ke beberapa buah kampung, perkara ini amat kita kes4l dan mar4h.

“Jika keadaan begini berterusan dan kluster baharu tumbuh bagai cendawan bila masa kita boleh kawal semua kluster itu serentak? Jika keadaan begini berterusan mampukah kita landaikan lekuk epid dalam masa dua minggu ini?,” ujarnya.

Dalam pada itu, Dr Nor Azimi menegaskan, kawalan kendiri amat penting dilakukan pada masa ini.

“Kawalan kendiri sangat penting. Jika kita kekal duduk rumah kecuali ada urusan penting maka kita tidak akan dij4ngk1ti atau menj4ngk1ti orang lain. Insya-ALLAH, pencegahan itu sangat lebih baik dari merawat,”katanya. – Sinar Harian.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Mstar

 

Be the first to comment on "Angk4ra rentas negeri, ziarah Aidilfitri… 2 keluarga ctus klust3r Cov1d-19 terbesar di Hulu Terengganu, j4ngk1ti 3 kampung lain"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*