Seronok Ziar4h Raya Sampai Abby Abadi Tny4 “Apa yg d3ngki sangat tu?” Sekali Polis Sias4t

Ampang Jaya: p0lis menjalankan sias4tan berhubung gmbar keluarga selebriti yang didkwa berziar4h pada sambutan Aidilfitri yang tular di media sosi4l, baru-baru ini, kerana mel@nggar pr0sedur oper4si standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua p0lis Daerah Ampang Jaya Mohamad Farouk Eshak berkata, pihaknya mengesan gambar keluarga selebriti berkenaan yang tular di dalam portal dan media sosial pada 4 petang tadi.

“Gambar berkenaan menunjukkan sambutan hari raya bersama seisi keluarga yang disy4k1 tidak tinggal sebumbung.

“Kejad1an itu disy4k1 berlangsung di kediaman selebriti berkenaan yang terletak di Hulu Kelang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad Farouk berkata, terdapat kira-kira 13 individu yang disy4ki satu keluarga yang dipaparkan dalam gambar berkenaan.

“Majlis berkenaan dijalankan tanpa mematuhi SOP yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu aktiviti ziarah hari raya.

“Aktiviti berkenaan adalah tidak dibenarkan sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

“Susulan itu, Ibu Pejabat p0lis Daerah (IPD) Ampang Jaya menerima satu laporan p0lis berkaitan kejad1an berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, siasatan kejadian itu dijalankan mengikut Peraturan 17 Peraturan Peraturan Penceg@han dan Pengaw@lan Penyak1t Berjangk1t 2021.

“Kes itu masih dalam sias@tan dan pihak p0lis akan memanggil semua yang terbabit untuk memberikan keterangan.

“Untuk makluman, sebanyak 599 k0mpaun dikeluarkan dan 16 kertas sias4tan dibuka atas pelbagai kesal4han melnggar SOP PKP di daerah ini bagi tempoh 1 Januari lalu hingga semalam,” katanya.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekul4si memandangkan kes berkenaan masih dalam siasat4n.

“Kami meny3ru orang ramai supaya sentiasa mem4tuhi ar4han dan SOP yang ditetapkan kerajaan dari semasa ke semasa,” katanya.

Apa yang d3ngki sangat tu?

Abby Abadi turut bersuara di IG story apabila menjelaskan bahawa mereka memang sering berkumpul sejak sebelum raya lagi. Jadi, mengapa ketika hari leb4ran mereka tidak boleh berjumpa semasa sendiri seperti hari biasa?

Oleh itu, pelakon drama bersiri kep0lisian itu meminta agar netiizen memberslhkan h4ti dan tidak berasa d3ngki kerana rez3ki setiap orang berbeza-beza.

Norman Hakim dan Abby Abadi pernah berkahwin sebelum ini dengan dikurnlakan tiga orang anak iaitu Mohamed Danish Hakim, Marissa Dania Hakim dan Maria Dania Hakim.

Namun pada 2008 mereka telah bercer4i dan Norman Hakim berkahw1n dengan Memey Suhaiza. Mereka dikurniakan tiga orang anak.

Manakala Abby pula berk4hwin dengan Muhammad Faizal Zakari pada 2015dan telah mengambil tiga orang anak angk4t.

Hubungan kekeluargaan mereka juga utuh dan masing-masing kelihatan sangat akrab walaupun Norman dan Abby sudah lama berp1sah.

Tiada aktiviti ziar4h sempena Aidilfitri – PM

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, ziarah rumah ke rumah dan ziar4h kbur sempena sambutan Aidilfitri tidak dibenarkan.

Perdana Menteri berkata, solat sunat Aidilfitri di masjid dan surau dibenarkan dengan kehadiran jemaah tidak lebih 50 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah serta 20 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang 1,000 jemaah.

“Had bilangan jemaah sama terpakai bagi solat fardu lima waktu dan solat Jumaat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kerajaan sebelum ini membenarkan aktiviti kunjung-mengunjung di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tetapi perlu mematuhi pr0sedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Ia termasuk temp0h dan jumlah pengunjung berb3za di kawasan PKP, PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP).

Perdana Menteri berkata, op3rasi rumah ibadat bukan Islam juga akan diperket4t.

“SOP bagi rumah ibadat bukan Islam ditetapkan oleh Kementerian Perpaduan Negara,” katanya.

Sumber: Abby Abadi, Norman Hakim, Harian Metro via limauasamboi

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Dedah site