Isteri Nizam Laksamana kemrungan akib4t knser

Kuala Lumpur: Penyanyi Nizam Laksamana, 53, terpksa mengej4rkan isterinya, Salwati Zulkifli, 46, ke h0sp1tal Kuala Lumpur (HKL), semalam akib4t kemvrungan.

Nizam yang popular dengan lagu Gvgurnya Bunga Cinta berkata, isterinya yang kini menjalani raw4tan kem0terapi akib4t knser payud4ra tahap awal, berkeadaan demikian ak1bat mas4lah uls3r mulut.

“Isteri saya dah mulakan tambahan dos ub4t untuk kitaran (cycle) keempat, kelima dan keenam. Kitaran keempat dibuat pada 5 Mei lalu.

“Keadaannya pada hari pertama okay. Hari kedua dia dah mula lem4h dan seterusnya sampailah semalam.

Menurut Nizam, isterinya suk4r untuk makan dan minum kerana berasa saklt.

“Saya pksa juga dia makan dan hanya makan sikit. Kalau makan bubur pun dua tiga sudu. Jadi zat dalam badan berkurangan buatkan dia jadi lemah.

Dia tak boleh bangun, tak boleh jalan lama dan apabila duduk dan baring pun terasa pen4t. Melihatnya dah tak lar4t sangat, saya pun ajak dia ke h0sp1tal.

“Kami terus ke unit kecem4san kerana doktor pesan, sekiranya isteri ada mas4lah, dem4m btuk atau sebagainya, tidak boleh ambil ub4t di sebarang klinik atau h0sp1tal dan mesti kena pergi ke unit kecem4san HKL,” katanya.

“Doktor ambil dar4h dan dapati sel dar4h putih sangat kurang. Ini kali kedua sel dar4h putihnya kurang. Kali pertama masa nak mulakan kem0terapi keempat.

“Tiga hari sebelum itu, doktor dapati sel dar4h putihnya kurang dan bagi vitamin. Pada 5 Mei, kem0terapi tetap dibuat kerana doktor tak nak lambatkan kem0terapi dia.

“Kalau lambatkan bermakna nanti ub4t yang dirancang nak diberikan tiga minggu sekali tiada. Kalau ditambah lagi satu minggu tak buat kem0terapi bermakna ada kemungkinan sel knser akan aktif semula,” katanya.

Dalam masa sama, Nizam berkata, doktor tidak mahu pr0ses kem0terapi ditund4 dan menah4n isterinya di wad semalam.

“Sekarang nak masuk wad agak susah kerana kena buat ujlan c0v1d-19 dan juga kena tunggu uj1an dar4h. Kebetulan semalam di unit kecem4san agak huru hara kerana ramai pesaklt.

“Ada juga yang positif c0v1d-19. Situasi itu amat berbah4ya kepada isteri. Dia dah tiada lagi sistem pertah4nan diri.

“Dia kena jalani kuarantln selepas ini termasuk di rumah. Anak-anak pun tak boleh berg4ul sangat dengan ibu mereka. Kalau dari luar mereka terus kena mandi,” katanya.

Nizam juga keberatan menerima tetamu di rumah selepas ini untuk mengel4k isterinya terkena jangkiltan penyaklt.

“Wad dia juga diasingkan kerana sangat mudah terdedah kepada jangkltan. Dijangka akan ditah4n selama empat atau lima hari sehingga dia sembuh.

“Kebetulan doktor periksa svhu badan isteri dan mendapati agak tinggi iaitu bacaan 38. Rupanya dia sendiri tak tahu dia dem4m.

“Begitu juga saya. Doktor kata kalau dibiarkan agak lama blmbang akan menjangk1ti bahagian badan lain. Isteri perlu betul-betul jaga kesih4tan dan tak boleh dem4m,” katanya yang meminta semua pihak mendoakan kesmbuhan isterinya.

Sumber HarianMetro

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : dedah

 

Be the first to comment on "Isteri Nizam Laksamana kemrungan akib4t knser"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*