Kemtian seorang kanak2 lelaki selepas tertinggal lebih 4 jam dalam kereta, Ini Yg Berlaku Kpd Pengetua Tadika Ni

Sungai Petani: Kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun men1ngg4l dunia selepas empat jam ditinggalkan dalam kereta yang dipandu pengetua tadika di Taman Ria, di sini, semalam.

Kanak-kanak itu disahkan men1ngg4l dunia ketika dalam perjalanan dari tadika ke h0sp1tal Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini, semalam.

Ketua p0lis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, mngsa adalah anak kedua daripada dua beradik.

Katanya, mangsa sudah hampir setahun dihantar ke tadika itu untuk dijaga pengasuh di situ.

“Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pengetua tadika iaitu wanita berusia 49 tahun akan mengambil mngsa dari rumah ibu bapanya ke tadika pada Ahad hingga Khamis.

“Namun, selepas PKP, pada Selasa dan Rabu, pengetua wanita itu akan mengambil dan menghantar mngsa manakala hari lain mngsa dihantar sendiri ibunya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Adzli berkata, siasatan awal mendapati pada 7.45 pagi semalam, pengetua tadika itu mengambil mngsa di rumahnya di Taman Ria, di sini.

Beliau berkata, mangsa ketika itu dalam keadaan sihat dan duduk di tempat duduk belakang.

“Sebelum itu, pengetua terbabit turut mengambil seorang pelajar lain yang berusia lima tahun dan diletakkan di tempat penumpang hadapan.

“Namun sebaik tiba di hadapan tadika, seorang guru mengambil pelajar yang berada di bahagian penumpang hadapan dan terus masuk ke dalam tadika. Dia memakir kereta di tepi luar tadika dan mem4tikan enjin kereta,” katanya.

Adzli berkata, siasatan mendapati ketika kejadian, mangsa berada di dalam kereta dengan keadaan pintu dan cermin tertutup serta tiada ruang pengudaraan.

Beliau berkata, mangsa dipercayai berada dalam kereta itu dari 8 pagi hingga 12.15 tengah hari.

“Kejadian itu hanya disedari pada 12.15 tengah hari ketika pengetua mahu menghantar semula mangsa ke rumah, namun mendapati mngsa tiada di dalam kelas.

“Guru kelas memberitahu mangsa tidak hadir ke sekolah menyebabkan wanita itu terus menuju ke arah kereta yang diletakkan di tepi jalan berhampiran dan mendapati mngsa terbaring tidak sedarkan diri,” katanya.

Adzli berkata, berikutan itu pengetua terbabit bertindak menghubungi ambulans dan melaksanakan resusitasi kardiopulmonari (CPR) terhadap mngsa namun mngsa tidak sedarkan diri.

Beliau berkata, mangsa dibawa ke h0sp1tal dengan ambulans dan hasil pemeriksaan doktor memaklumkan mangsa sudah men1ngg4l dunia sebaik tiba di h0sp1tal dan tiada k3san keced3raan di luaran.

“Pasukan For3nsik Ibu Pejabat p0lis Kontinjen (IPK) dipanggil untuk pengambilan sampel dan dapat satu sampel swab di atas kerusi penumpang belakang.

“may4t dihantar ke Jabatan Forensik, h0sp1tal Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk dibedah siasat,” katanya.

Adzli berkata, k3s disi4sat mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Beliau berkata, p0lis menahan pengetua wanita itu untuk membantu si4satan dan mer4mpas anak kunci serta kereta untuk tindakan lanjut.

Rem4n berakhir, pengetua tadika bebas dengan jaminan p0lis

Sungai Petani: Pengetua tadika yang direm4n berhubung kem4tian seorang kanak-kanak lelaki selepas tertinggal lebih empat jam dalam kereta, Selasa lalu dibeb4skan dengan jaminan p0lis.

Ketua p0lis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, tempoh tah4nan rem4n tiga hari terhadap wanita berusia 49 tahun itu berakhir hari ini.

Bagaimanapun, katanya p0lis masih meneruskan sias4tan mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

“Sebaik kertas si4satan lengkap, pihak p0lis akan mendapat perintah mahkamah untuk pertud.uhan ke atas suspek,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Adzli berkata, setakat ini faktor kecu4ian menjadi elemen utama si4asatan.

Dalam kejadian jam 12.15 tengahari Selasa lalu, Muhammad Harraz Aryan Mohd Hafizi, 3, ditemui terbaring dalam keadaan tidak sed4rkan diri di tempat duduk belakang kereta Proton Waja milik pengetua tadika terbabit.

Kanak-kanak itu disahkan men1ngg4l dunia dalam ambulans ketika dalam perjalanan ke h0sp1tal Sultan Abdul Halim (HSAH).

‘Saya dapat rasakan anak men4han k3s4kitan’

Alor Setar: “Naluri saya sebagai ibu dapat rasakan anak saya, Muhammad Harraz Aryan Mohd Hafizi menahan s4kit sebelum dia menghembvskan nafasnya kerana saya nampak bibirnya gelap.

“Namun, saya reda dengan pemergiannya kerana Allah hanya pinjamkan arw4h untuk kami buat seketika,” kata Nor Azira Abdul Halim, 36.

Dalam kejadian semalam, Muhammad Harraz Aryan, 3, ditemui tidak sedarkan diri dalam Proton Waja milik pengetua tadika selepas ditinggalkan di parkir selama empat jam.

Nor Azira berkata, mungkin guru terbabit tidak sedar anaknya berada di tempat duduk belakang.

Katanya, setiap hari, dia menghantar anaknya ke tadika namun disebabkan dia bekerja di Pulau Pinang pada Selasa dan Rabu, dia meminta guru terbabit mengambil anaknya di rumah di Taman Ria.

Katanya, pada hari lain, dia bekerja dari rumah ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuk menguruskan anak sulungnya, Nurhana Sakinah Mohd Hafizi, 7, yang belajar di Sekolah Kebangsaan Taman Ria di Sungai Petani.

“Ketika kejadian, saya sedang bertugas di bangunan Komtar di Pulau Pinang dan bergegas pulang sebaik menerima panggilan pada jam 12.25 tengah hari.

“Mulanya saya ingat anak saya kem4lang4n sebab tadika itu terletak berhampiran jalan tapi guru yang menghubungi saya menangis dan memberitahu anak saya tak sedarkan diri,” katanya ketika ditemui di Jabatan Forensik, h0sp1tal Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, hari ini.

Nor Azira berkata, dia bergegas pulang ke Sungai Petani namun tidak tahu apa yang berlaku kepada anaknya.

Katanya, dia sempat menghubungi suami, Mohd Hafizi Husin, 36, yang bertugas sebagai anggota tentera di kem Sungai Petani dengan harapan suaminya akan cepat sampai untuk melihat keadaan arw4h.

“Sepanjang perjalanan pulang, saya tak henti berdoa supaya anak selamat dan mungkin hanya mengalami kec3deraan.

“Namun, suami menghubungi saya dan meminta saya terus ke h0sp1tal Sultan Abdul Halim (HSAH) di Sungai Petani untuk melihat keadaan anak kami,” katanya.

IBU mangsa, Nor Azira Abdul Halim. (Gambar kanan) Allahyarham Muhammad Harraz Aryan Mohd Hafizi. FOTO Zuliaty Zulkiffli dan ihsan p0lis

Nor Azira berkata, arw4h memang anak yang aktif ketika di rumah namun ketika di sekolah dia banyak diam mungkin dia t4kut dengan guru.

“Cuma saya tak tau anak saya men1ngg4l waktu bila sebab dia berada dalam kereta itu sejak 8 pagi sebelum disedari jam 12.15 tengah hari.

“Tak nampak langsung perubahan pada arw4h dan merengek tu biasalah,” katanya.

jen4zah Muhammad Harraz Aryan dibawa dari HSB ke rumahnya di Sungai Petani dengan van jen4zah dan dijangka akan dikebumikan hari ini.

Media sebelum ini melaporkan kanak-kanak lelaki men1ngg4l dunia selepas empat jam ditinggalkan dalam kereta pengetua sebuah tadika.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : http://trendingsangat.pw/2021/03/kanakdale-keto-lamo/

 

Be the first to comment on "Kemtian seorang kanak2 lelaki selepas tertinggal lebih 4 jam dalam kereta, Ini Yg Berlaku Kpd Pengetua Tadika Ni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*