“Taknak m4ti ramai lagi ke?” – Pelajar Mulut Celup4r ‘Minta’ Ramai M4ti Akibat C0vid-19 Sebab Taknak Sekolah Dibuka

e-SSM Portal

PENURUNAN angka j4ngkitan c0v1d-19 di negara ini ternyata memberi kelegaan kepada orang ramai.

Malah, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut memberi bayangan lebih banyak sektor sosial termasuklah sesi persekolahan akan dibuka semula tidak lama lagi.

Berita itu bagaimanapun tidak disambut baik semua golongan pelajar, malah sebilangan mereka secara lantang turut bersuara di media sosial.

“Tak nak m4ti ramai lagi ke? Aku malas nak kena pergi sekolah ni. M4ti demi aku please hahahaha,” tulis seorang pelajar perempuan di Twitter.

Perbuatan itu sesuai dengan peribahasa ‘terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata bvruk padahnya’ apabila dia kini teruk dihent4m netizen.

Akibat dihujani pelbagai k0men di laman sosial itu, dia akhirnya menetapkan akaun Twitter miliknya kepada mod privasi.

Tidak cukup dengan itu, seorang lagi individu turut menyuarakan hal sama menerusi laman Twitter.

Satu lagi tweet yang turut dikec4m ramai.

“Kami tak nak sekolah dibuka,” kongsi individu berkenaan sehingga dia dihujani pelbagai komen.

Rata-rata netizen tidak bersetuju dengan kenyataan dua pelajar itu sehingga mereka ‘disekolahkan’ di laman sosial tersebut.

Menurut pelayar Twitter, individu seperti itu bagaikan tidak tahu bersyukur dan sikap berkenaan jika berterusan boleh menyusahkan ibu bapa masing-masing.

Tak nak m4ti ramai lagi ke? Aku malas nak kena pergi sekolah ni. M4ti demi aku please hahahaha.

PELAJAR CELUPAR

“Habis tu kau nak jadi apa duduk rumah? Dah la tak pandai, kerja menyusahkan mak ayah,” tulis seorang individu sehingga dikongsi hampir 12,000 pelayar Twitter.

“Kelas online kata susah, internet lemb4b, mental penat. Kerajaan nak buka sekolah tak mahu pula. Tak fahamlah budak-budak sekolah.

“Bila sekolah diarah tutup kau melalak nak sekolah, ha ni sekolah dah buka balik tak nak sekolah pula?

Dr Noor Hisham memberi bayangan sekolah bakal dibuka tidak lama lagi.

“Tak nak sekolah? Pergi kerja. Jangan jadi bi4wak hidup kat rumah. Biawak dekat longkang pun tahu cari makan.

“Saya sebagai budak sekolah pun malu dan kesal dengan tweet dia,” tulis beberapa netizen.

Dalam pada itu, segelintir golongan pelajat turut membuat luahan di Twitter kononnya tak sedia kembali bersekolah memandangkan masih banyak kerja rumah dan tugasan yang belum disiapkan.

Apa-apapun, kita nantikan sahaja pengumuman Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang bakal mengumumkan tarikh mula persekolahan tidak lama lagi.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : mstar, LM

Be the first to comment on "“Taknak m4ti ramai lagi ke?” – Pelajar Mulut Celup4r ‘Minta’ Ramai M4ti Akibat C0vid-19 Sebab Taknak Sekolah Dibuka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*