PKPB: Sedikit sinar penghujungnya sudah kelihatan

e-SSM Portal

KUALA LUMPUR: Malaysia dilihat semakin menghampiri situasi bebas c0v1d-19 apabila kes positif terus menunjukkan penurunan, sekali gus membolehkan pembukaan beberapa sektor ekonomi lagi untuk dimanfaatkan segenap lapisan masyarakat di negara ini.

Menuju kira-kira enam hari sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dijadual berakhir, negara terus mencatatkan hanya satu digit kes c0v1d-19 untuk tiga hari berturut-turut, sekali gus memberi petanda penul4ran pandemik itu dapat dikawal pihak berkuasa.

Semalam, hanya lima daripada 20 kes baharu membabitkan penul4ran tempatan dalam kalangan warganegara, selain pada Isnin (enam daripada 38) dan Ahad (empat daripada 57).

Selain itu, rakyat Malaysia juga mungkin boleh berbangga kerana tiada kes kem4tian dicatatkan pada Selasa, untuk 11 hari berturut-turut.

Ini seolah-olah memberi petanda bahawa Malaysia dalam landasan tepat ke arah fasa pemulihan terakhir, susulan kejayaan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 18 Mac lepas berhasil memutuskan rangkaian penul4ran kes baharu c0v1d-19.

Perkara ini pernah didedahkan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu wawancara dengan Bernama pada 30 Mei, antara lain menyebut kebolehj4ngk1tan c0v1d-19 semakin hari semakin berkurang dan jika ini berterusan, ia akan membantu mengakhiri sesuatu w4b4k.

Petanda baik ini membolehkan kerajaan, semalam mengumumkan bahawa pasangan berbeza negeri yang ingin melangsungkan pernikahan dibenarkan rentas negeri bagi tujuan akad nikah sepanjang tempoh PKPB.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bagaimanapun majlis itu perlu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan, selain memutuskan untuk membenarkan jurufoto perkahwinan melakukan penggambaran pra perkahwinan di tempat terbuka, juga mengikut SOP ditetapkan.

Turut dibenarkan adalah aktiviti penggambaran filem, drama dan iklan mulai 10 Jun ini.

Selain itu, kerajaan juga kini membenarkan baki lebih 6,000 taman asuhan kanak-kanak (taska) beroperasi kembali dan boleh merujuk SOP disediakan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Sabtu ini juga dinanti ramai, apabila satu mesyuarat khas dijadualkan berlangsung bagi membincangkan beberapa lagi SOP yang akan ditampilkan, antaranya berkaitan aktiviti jualan pasar malam, aktiviti keagamaan di rumah ibadat dan perkhidmatan kedai gunting rambut.

Tiada salahnya untuk rakyat berharap akan pelbagai lagi khabar gembira menanti mereka, kerana pematuhan rakyat terhadap SOP PKPB sememangnya semakin meningkat, jika dilihat kepada fakta bahawa tiada kompaun ziarah perayaan Aidilfitri dikenakan setakat ini, dan tiada kertas siasatan berita palsu dilaporkan mengenai c0v1d-19 semalam.

– BERNAMA

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : BH Online

 

Be the first to comment on "PKPB: Sedikit sinar penghujungnya sudah kelihatan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*