COVID-19: Semua Pegawai Bertugas Di Depot Imigresen Bukit Jalil Dikenakan Ku4rantin 14 Hari

Putrajaya, 22 Mei- Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, semua pegawai imigresen yang bertugas di depot t4hanan Bukit Jalil diku4rantin selama 14 hari.

Hal ini berikutan kemunculan kluster baru kes c0v1d-19 melibatkan 60 warga asing di pusat t4hanan itu setakat hari ini.

Keputusan ujian saringan ke atas 98 pegawai imigresen di depot tersebut disahkan negatif, katanya seperti dilaporkan Bernama.

Susulan itu, Jabatan Imigresen akan menggerakkan pegawai dari ibu pejabat dan negeri untuk mengambil alih kawalan di depot Bukit Jalil, tambahnya.

Sumber: Bernama

Pegawai imigresen ibu pejabat, negeri ambil alih depot tahanan Bukit Jalil

KUALA LUMPUR: Jabatan Imigresen akan menggerakkan pegawai-pegawai imigresen dari ibu pejabat dan negeri untuk mengambil alih kawalan serta pengurusan Depot T4hanan Imigresen Bukit Jalil, di sini, berikutan kemunculan kluster baharu w4bak c0v1d-19 di kawasan itu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Khairul Dzaimee Daud, berkata pengurusan depot t4hanan itu kini dibantu oleh pegawai imigresen Kuala Lumpur; dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan memberi bantuan kawalan.

Beliau berkata kesemua pegawai imigresen yang bertugas di depot t4hanan berkenaan ketika ini dikenakan k4arantin selama 14 hari di rumah sementara menunggu keputusan s4ringan c0v1d-19.

“Setakat ini, keputusan saringan c0v1d-19 terhadap 98 pegawai bertugas di Bukit Jalil didapati negatif dan kesemua mereka akan terus dikuarantin selama 14 hari.

“Selain itu, kesemua t4hanan pendatang tanpa izin di depot t4hanan itu termasuk pegawai imigresen dan pembekal makanan juga akan menjalani saringan c0v1d-19 oleh petugas Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya di sini hari ini.

Khairul Dzaimee berkata bagi tahanan yang positif c0v1d-19 mereka akan ditempatkan di pusat ku4rantin di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

Hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kesemua t4hanan dan petugas di depot tahanan imigresen Bukit Jalil, di sini dan Semenyih, Selangor akan menjalani ujian saringan c0v1d-19.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata ini akan membabitkan kira-kira 1,200 tahanan di Bukit Jalil dan 1,600 tahanan di Semenyih.

Setakat ini ujian saringan c0v1d-19 hanya akan dibuat di dua depoh ini, selepas tahanannya dikesan positif c0v1d-19.

Hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mended4hkan sebanyak 25 kes telah dikesan di depot tahanan imigresen Bukit Jalil.

Semalam, KKM mengesan satu lagi kluster baharu membabitkan warga asing di depot tahanan imigresen berkenaan. – BERNAMA

Sumber: BH

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : Siakapkeli

Be the first to comment on "COVID-19: Semua Pegawai Bertugas Di Depot Imigresen Bukit Jalil Dikenakan Ku4rantin 14 Hari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*