Seorang Cina Muslim. Anak miskin Cina yg diasuh oleh keluarga Melayu. Kenali siapa Dr Norhisham Abdullah

W4bak COVI1D-19 dilihatkan seolah-olah tidak mahu berhenti menjangki1ti manusia di seluruh dunia.

Sehingga 26 Mac 2020, sebanyak 475,176 kes dilaporkan dengan 339,031 kes yang masih aktif dan 21,358 kem4ti1an.

Malaysia merupakan antara negara yang paling terkesan di keduduk4n ke-22 dunia dengan 2,031 kes dan 23 kemat1ian.

Dan dalam kekac4uan yang sangat menakutkan ini, terdapat satu watak yang sentiasa kelihatan tenang mengawal situasi dengan sebaik-baiknya.

Beliau yang dimaksudkan tak lain dan tak bukan Ketua Pengarah Kesi1hatan di Kementerian Kesi1hatan Malaysia, Dato’ Dr. Noor Hisham bin Abdullah.

Di kala kakitangan kesihatan Malaysia bergelut dengan wab4k ini, Dr. Noor Hisham menjadi pendukung mereka yang tidak pernah mengenal erti penat dan lelah.

Beliau bukan sahaja berada terlibat secara langsung menangani masalah ini tetapi juga bertanggungjawab dalam sidang media hampir setiap hari.

Segala penerangan dan jawapan yang diberikan disusun dengan teratur dan berhemah, membuatkan semua lapisan memahaminya.

Tanpa jasa dan pengorb4nan beliau kita mungkin sukar untuk memerangi w4bak ini.

Dapat info dr mak Den… Rupanya Ketua Pengarah Kesihatan adalah seorang Cina Muslim. Anak miskin Cina yang diasuh oleh keluarga Melayu.

Tidak sia2 asuhan ustaz Nik Mahyuddin.

Sedikit latar belakang ringkas*

*Dr Norhisham Abdullah*

Datuk Dr Hisham ini adalah anak angkat Ustad Nik Mahyuddin dan juga menantunya. arw4h Ustaz Nik Mahyuddin ni bekas Pengarah Bhg Ugama Kementerian Pendidikan dan rasanya pernah jadi Pengetua KIK

Dia kahwin dgn anak bongsu Ustad Nik Mahyuddin , Nik Wahidah

Ustad ni ambil Hisham dari keluarga miskin Cina dari Flat San Peng , Jalan Loke Yew masa dia form one kemudian di masukkan ke kik masa form 4

KIK class of 80 dan masuk Matric UKM kat SAS Cheras. First Degree & Master from UKM

By the way, for everyone’s inform4tion. The 2 main doctors who are dealing with the COV1ID pandemi1c are

1. Dato Dr Nor Hisham Abdullah, Ketua

Pengarah Kesihatan

2. Dato Dr Christopher Lee, Head of

Infectious Dise3ase, KKM

*Kedua dua mereka beragama Islam & berbangsa Cina*

In medicine, we are colourblind

Banyak jasa bangsa Cina ni terhadap negara Malaysia

Ramai yg tak tahu KP KKM itu adalah seorang Cina Muslim

Sangat menjaga solat walau di tempat sukar, saya pernah bermusafir dgn beliau 10 hari ke Jepun atas tugas rasmi.

Patut la berbudaya kerja cemerlang…. Seorang revert yang hebat….. Humble man from humble beginnings

Dr Noor Hisham sertai saintis dunia perang1i Covi1d-19

Dalam perkembangan terkini KETUA Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyertai gabungan saintis dunia dalam usaha mereka bertindak menentang pandemik Cov1is-19 di kawasan yang kekurangan sumber.

Drvgs for Neglected Dis3ases Initiative (DNDi) dalam satu kenyataan semalam berkata, Dr Noor Hisham adalah seorang daripada 74 penandatangan untuk Gabungan Penyelidikan Klinikal Covi1d-19 bertujuan mempercepat penyelidikan Covi1d-19 yang sangat diperlvk4n di kawasan itu.

Selain saintis, gabungan itu juga terdiri daripada ahli fizik, penyumbang dana dan penggubal dasar daripada lebih 70 institusi dari lebih 30 negara, dengan komitmen sepenuhnya untuk mencari penyelesaian Covi1d-19 untuk kawasan kekurangan sumber di mana viruvs itu boleh melumpuhkan sistem kesi1hatan yang sudah rapuh dan menyebabkan kesan kesi1hatan yang paling besar kepada penduduk yang terdedah.

Antara penandatangan utama lain ialah Profesor Universiti Kolokotrones dari Kesi1hatan Dunia dan Perubatan Sosial di Universiti Perubatan Harvard, Amerika Syarikat, Paul Farmer; Ketua Pengarah Institut Pasteur, Perancis, Stewart Cole dan Saintis Kanan di University of Oxford, Philippe J Guerin.

Dalam ulasan yang disiarkan dalam jurnal antarabangsa – The Lancet, semalam, berkata ahli gabungan menyuarakan pandangan bahawa kerjasama penyelidikan dan koordinasi antarabangsa diperlvk4n segera untuk menyokong Afrika, Amerika Latin, Eropah Timur dan beberapa negara Asia sebagai tindak balas segera terhadap w4bak yang semakin burvk dan mempercepat penyelidikan yang disesuaikan dengan keadaan sumber yang terhad, menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan walaupun kajian bersama Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang dinamakan Solidarity Trial sudah dilancarkan, penulis jurnal itu mendapati bahawa daripada hampir 600 percubaan klinikal Covi1d-19 yang didaftarkan, percubaan yang dirancang dalam keadaan kekurangan sumber adalah terlalu sedikit.

Oleh itu, penulis berkenaan mahu berkongsi kepakaran teknikal dan keupayaan percubaan klinikal untuk mempercepat penyelidikan Cov1id-19 dalam keadaan itu, menurut kenyataan berkenaan.

DNDi berkata, gabungan itu akan mempermudah pendekatan koordinasi supaya semua data dari semua wilayah dapat dikumpulkan dalam cara yang sama, dianggarkan dan dikongsi dalam masa nyata yang akan membantu negara dan WHO untuk membuat keputusan berasaskan bukti yang jelas mengenai dasar dan amalan.

Kenyataan itu turut menyebut bahawa Ketua Saintis WHO, Dr Soumya Swaminathan juga memuji inisiatif gabungan itu yang akan membantu WHO melaksanakan peranan penyelarasan dalam tindak balas dunia terhadap Covi1d-19.

“Kami mengalu-alvk4n pelancaran gabungan ini yang menggunakan kesempatan daripada kepakaran multinasional dan multidisiplin yang sedia ada dalam menjalankan ujian klinikal dalam keadaan kekurangan sumber.

“Walaupun pusat penvlaran ini hari ini di tempat lain, kita mesti bersedia daripada sekarang untuk menghadapi kesan pandemik ini dalam keadaan lebih banyak sumber terkawal atau kita akan kehilangan banyak ny4wa,” katanya dipetik oleh kenyataan itu.

Dilahirkan di Sepang, Selangor pada tahun 21 April 1963, Dr Noor Hisham Abdullah mempunyai ijazah Sarjana dalam Pembedahan dan ijazah Kedoktoran Pervbatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai pervbatan semula pada Ogos 1988.

Dr Noor Hisham kemudiannya menjadi pakar dalam pemb3dahan endokrin dan melakukan latihannya di pelbagai universiti di Adelaide dan Sydney Australia.

Beliau merupakan Pakar Bed4h Umum pada 1994 dan juga Pegawai Perubatan Pakar Bed4h Umum h0sp1tal Putrajaya pada tahun 2004.

Selain itu, Dr. Noor Hisham juga memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perub4tan) sejak 1 Februari 2008 dan merupakan Ketua Jabatan Pembed4han Payud4ra Endokrin dan Pembed4han Am h0sp1tal Putrajaya serta Pakar Perunding B3dah Kanan h0sp1tal Putrajaya pada tahun 2007.

Pada 1 Mac 2013, beliau dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan bagi menggantikan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman.

Beliau menyumbangkan banyak buah fikiran dalam jurnal tempatan dan antarabangsa dan menulis banyak bab buku teks tentang pemb3dahan endokrin.

Kepakarannya adalah dalam kanser endokrin payvdara dan telah memberikan kepemimpinan dalam pelbagai pembelajaran serta program jangkauan kesihatan yang inovatif di seluruh Malaysia.

Pada Ogos 2017, beliau dilantik sebagai Ahli Majlis Tertinggi Jawatankuasa Eksekutif Komuniti Pakar B3dah Antarabangsa (ISS) untuk lima tahun iaitu dari tahun 2017 hingga 2019 dan tahun 2019 hingga 2021.

Beliau juga merupakan Presiden Majlis Perubatan Malaysia.

Pada 2020, beliau dan Menteri Kesihatan Dato’ Seri Dr. Adham Baba bertanggungjawab dalam menangani w4bak COVI1D-19 yang menular di Malaysia.

Anugerah lain

1. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2000 – h0sp1tal Kuala Lumpur (HKL)

2. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2004 -Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKWPKL)

Kelulusan

pencapaian datuk dr noor hisham abdullah

1. Medical Doctor M.D (UKM) – 1988

2. Master of Svrgery M.S (UKM) – 1994

3. Royal Australasian College Of Surgeons Fellowship Training in Breast Endocrine Surgery – 1997

4. Academy of Medicine Malaysia (A.M.) – 1998

5. Fellow Academy of Medicine Malaysia (F.A.M.M) – 2004

7. Advanced Management Program, Oxford Business School, UK – 2008

Lantikan khas

1. Royal Australasian College of Svrgeons foundation visitor in Hong Kong – 2008

2. Tetamu khas Sri Lanka College of Surgeon di Colombo – 2010

3. British J Surgery Lecture (Birmingham) 2010

4. 23rd Japanese Association of Endocrine Surgeons Lecture, Tokyo, Japan – 2011

5. Indian College of Svrgeons S Vittal Oration, Kodaikanal, India 2011

6. 13th Congress of Asian Association of Endocrine Svrgeon Plenary Lecture, Singapore 2012

7. Royal Australasian College of Svrgeons International Visitor, Kuala Lumpur – 2012

8. General Svrgeons of Australia International Guest, Hobart, Tasmania 2012

9. Fellow of the Royal College of Physicians London, UK 2012

10. Goatcher Surgeon in Residence 2013, Royal Perth h0sp1tal 2013

Kredit : Alumni KIK – Batch my mom, https://iluminasi.com/

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

Sumber : MB

 

Be the first to comment on "Seorang Cina Muslim. Anak miskin Cina yg diasuh oleh keluarga Melayu. Kenali siapa Dr Norhisham Abdullah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*