“Jangan Lupa Doa Minta Jodoh” – Elena Eleas Imbas Kembali Saat Di Jabal Rahmah Bersama Ibu & Arw4h Ayah, Jodoh Bersama Fahrin Ahmad

Isteri kepada pelakon dan pengacara Fahrin Ahmad, Elena Eleas berkongsi kenangan ketika dia mengerjakan Umrah bersama keluarganya enam tahun dulu.

Perkongsian tersebut di muat naik ke Instagramnya mengingatkan kisah enam tahun dulu pada tarikh yang sama.

“Salam Jumaat everyone! The first picture was taken exactly 6 years ago on Jabal Rahmah. Masa tu i was still single. Performed Umrah dengan arw4h ayah, mama dan adik beradik. Tak jumpa lagi cinta hati Fahrin Ahmad.

“Gambar ni means alot sebab sebagai wanita single setiap orang yang tahu I nak pergi umrah akan pesan ‘jangan lupa doa minta jodoh terutama Maktok yang risau sangat cucu perempuan dia tak kahwin-kahwin lagi,” tulis Elena pada kepsyen gambar tersebut.

Tambah Elena, pada mulanya dia naik ke Jabal Rahmah seorang diri kerana ketika itu ayahnya uzvr dan ibunya juga tidak begitu sihat.

“Mulanya I went up Jabal Rahmah alone sebab arw4h ayah uzvr and mama pun tak sihat. Tapi sebelum naik atas mama tak habis-habis pesan ‘doa minta jodoh tau. Jangan lupa’.

“Sampai atas I was stunt dengan kecantikan view. Tenangnya hati. I looked around leka tengok gelagat orang-orang dan terus mengelamun sebab hati sungguh tenang.

“Sambil mengelamun terpikir ‘apa nak doa ni? Ramai org pesan kat Mekah jangan salah doa. Sebab doa makbul’ masa tu I realised i always asked Allah for macam-macam. Tapi tak sedar diri I selalu lupa Dia.

Tambah Elena lagi, dia tiba-tiba rasa malu untuk berdoa dan bertanya pada diri sendiri adakah Allah mahu mendengar doanya?

“Tengah bercakap-cakap dengan hati sendiri tiba-tiba arw4h ayah berdiri slightly behind me sambil menadah tangan. I terkejut sebab arwah ayah sak1t kaki dan susah untuk naik tangga sendiri. ‘Alamak why is here? I talked to myself,” tulis Elena lagi.

Tulis Elena, arw4h ayahnya sangat tegas dengan anak-anak. Sangkanya arw4h ayah datang kerana mar4h mengambil masa yang lama untuk berdoa dan bas sudah mahu beredar daripada tempat itu.

“I pun tadah tangan dan berdoa minta yg terbaik dari-Nya kerana Allah lebih Maha Mengetahui. Dan bila habis sapu muka, dengar Arw4h ayah cakap ‘Amin’.

“I left Jabal Rahmah feeling so tenang sebab i serahkan semuanya to Allah dengan rasa gembira. Sampai dalam bas I dengar arw4h ayah cakap pada mama ‘I dah amin kan doa kakak”. Sedihnya hati.

“Beberapa bulan kemudian, pada bulan Ramadhan I met my husband. Arw4h ayah sangat-sangat gembira. I was happy too that he love my husband. Tanya bila nak kahwin. Bila dah kahwin dia tanya pulak bila nak dapat anak. And sabar tunggu nak dapat cucu.

Alhamdulillah Arw4h Ayah dapat merasa pegang cucu. Setiap hari mesti datang ke rumah nak tengok. About 100 days lepas @khalifafahrel lahir Ayah left us(18.1.2017) *last pic taken a day before ayah pergi.AlFatihah.I miss u,” tambah Elena mengakhiri tulisannya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Salam Jumaat everyone! The first picture was taken exactly 6 years ago at Jabal Rahmah. Masa tu i was still single. Performed Umrah dengan arwah ayah, mama dan adik beradik. Tak jumpa lagi cinta hati ❤ @fahrinahmad_fa . Gambar ni means alot sebab sebagai wanita single setiap orang yang tahu i nak pergi umrah akan pesan “jangan lupa doa minta jodoh” 😁 terutama maktok yg risau sgt cucu perempuan dia tak kahwin2 lagi. Mulanya i went up Jabal Rahmah alone sebab arwah ayah uzur and mama pun tak sihat. Tapi sebelum naik atas mama tak habis2 pesan “doa minta jodoh tau. Jangan lupa” Sampai atas i was stunt dengan kecantikan view. Tenangnya hati. I looked around leka tengok gelagat orang2 and terus mengelamun sebab hati sungguh tenang. Sambil mengelamun terpikir “apa nak doa ni? Ramai org pesan kat Mekah jangan salah doa. Sebab doa makbul” masa tu i realised i always asked Allah for macam2. Tapi tak sedar diri i selalu lupa Dia. Tiba2 rasa malu nak berdoa. Allah nak dengar ke? Malunya dgn Allah. Sebab rasa seperti Allah sungguh dekat and He was looking at me. Tengah bercakap2 dgn hati sendiri tiba2 arwah ayah berdiri slightly behind me sambil menadah tangan 😢 i was shocked sebab arwah ayah sakit kaki and susah untuk naik tangga sendiri. “Alamak why is here?” I talked to myself. Arwah ayah sgt strict dgn kami. So at first i thot dia datang nak marah sebab lambat sangat berdoa and bus kami dah nak bergerak. I pon tadah tangan dan berdoa minta yg terbaik dari Nya kerana Allah lebih Maha Mengetahui. And bila habis sapu muka dengar Arwah ayah cakap “Amin” I left Jabal Rahmah feeling so tenang sebab i serahkan semuanya to Allah dgn rasa gembira. Sampai dlm bus i heard arwah ayah said to mama “i dah amin kan doa kakak” 😭 sedihnya hati. Just months later, on Ramadhan i met my husband. Arwah ayah was very happy. I was happy too that he love my husband. Tanya bila nak kahwin. Bila dah kahwin dia tanya pulak bila nak dapat anak. And sabar tunggu nak dapat cucu. Alhamdulillah Arwah Ayah dapat merasa pegang cucu. Setiap hari mesti dtg ke rumah nak tengok. About 100 days lepas @khalifafahrel lahir Ayah left us(18.1.2017)*last pic taken a day before ayah pergi.AlFatihah.I miss u

A post shared by Elena Eleas (@elenaeleas) on

Elena Hani Eleas berkahwin dengan pasangannya, pelakon Fahrin Ahmad pada 9 Mei 2015 dan dikurniakan seorang cahaya mata.

Kredit Gambar: Instagram @elenaeleas

Sumber: GEMPAK 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon

 

Be the first to comment on "“Jangan Lupa Doa Minta Jodoh” – Elena Eleas Imbas Kembali Saat Di Jabal Rahmah Bersama Ibu & Arw4h Ayah, Jodoh Bersama Fahrin Ahmad"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*